Új PMR rubel – a környezettudatos szocialista pénz
2016. december 01. írta: tulapruton

Új PMR rubel – a környezettudatos szocialista pénz

A sokáig örökéletűnek tűnő Comandante halálának másnapján mi egyébről írhatnék, mint a Dnyeszter-menti Köztársaságról. Annak is a pénzéről. Aki elkeveredik egy moldovás blogra, annak talán közismert, hogy a keleti szakadár területeken külön pénzt használnak. Ezúttal még csavartak egyet a dolgon.

Ha érdekel a poszt-szovjet régió, csatlakozz facebook csoportunkhoz! Itt felteheted a kérdéseidet a térséget jól ismerőkhöz, megoszthatod képeidet, élményeidet is! Katt ide: Poszt-szovjet utazás.

Stefan Engel, a híres német marxista környezetvédő megirigyelné a Dnyesztermellék legújabb ötletét: ha már pénzre még a szocialista társadalomban is szükség van, akkor legalább legyen környezetbarát!

2014 őszén egy széleskörű pénzügyi reform keretében vezették be, fokozatosan lecserélik a papír 1, 5, 10 rubeleseket új címletként pedig megjelent a 3 rubeles. Utóbbi elsőre picit értelmetlennek tűnik a tízes számrendszert használó címletek közt, de már a Szovjetúnióban is volt ilyen. Ez kellő garanciának tűnhetett, ezért aztán annak kis maradványában is szükségesnek látták a bevezetését.

dsc02632_1.JPG

A műanyag rubel vakbarát is egyúttal: az egyrubeles kör, a háromrubeles lekerekített négyzet, az ötrubeles ötszög,a tízrubeles pedig hatszög alakú 

Ami igazán különlegessé teszi, az az anyaga. Műanyag pénzeket láthatunk akár Romániában is, de ez az első olyan kísérlet, amikor az érme lesz műanyagból. Nem is akármilyenből: kompozit, rétegelt műanyag lemez, ezáltal rendkívül strapabíró, egyúttal könnyű. A kompozit műanyagot pedig újrahasznosított PET palackokból nyerik, ezáltal két legyet ütnek egycsapásra. Van egy modern pénzük, ami környezetbarát, ráadásul a felesleges szeméthalmok is csökkennek általa. Ezek tudatában minél több ilyen pénzt kívánok a lakosoknak.

Elsőre leginkább valamiféle játékpénzre hasonlít, ugyanakkor számos biztonsági elemet tartalmaz: mind infravörös, mind UV fényben fluoreszkál, a felszíne dombornyomással készül, illetve a különféle műanyag rétegeket nem lehet szétválasztani egymástól – pedig ezzel kapcsolatban a helyi kocsmákban komoly tétekig menő versenyeket rendeznek. Sajnos ez a speciális felszínkialakítás nem tett jót sem a képeknek, sem a kisebb betűs szövegeknek, melyek nehezen olvashatók. Ezeket a hibákat az újabb kiadásoknál célszerű lenne orvosolni.

A beszerzése viszont nem egyszerű. Annak ellenére, hogy hivatalosan már két éve forgalomban van, az első darabokat csak pár hónapja sikerült látnom. A legeslegelsőt kedves ismerőseim kunyerálták a Tiraszpol-Bender trolibusz jegyárusától, ezen fellelkesülve a többit piacon, postán, könyvesboltban már én is kisírtam magamnak. Ha a helyiek kezébe kerül pár darab, ők is elrakják emlékpénznek, de előfordulhat, hogy numizmatikusok gyűjtik be, jó üzlet reményében. Tapasztalatom szerint a forgalomban lévő pénzek maximum 10%-a lehet ilyen, nekem először még pénzváltónál sem sikerült beszerezni. Mindenesetre az ötlet izgalmas, szerintem előremutató is, nagyon jó lenne, ha nem maradna meg egy ritkán használt numizmatikai érdekességnek, hanem valódi használatba kerülne.  

Érdemes visszatekinteni a PMR rubel történetére:

_1_1994.jpg

2001-ig használatos kupon. A kép a PMR jegybank oldaláról származik

A Szovjetúnió széthullását követően egy darabig itt még használatban maradta szovjet rubel (a fém kopejkák egészen 2001-ig), 1992-től felülbélyegzést alkalmaztak, majd 1994-ben egy ideiglenes kupon sor vette át a helyét. Mivel a Szuvorov tábornokot ábrázolják a portrék, a népnyelv Szuvorovkának keresztelte el őket. A kuponokat 2001-ben cserélték le a ma használt rubelek elődjeire, 1 000 000 régi kupon ért 1 PMR rubelt. Az első rubelek a jelenleginél gyatrább minőségben, készültek. A 25 rubelesig bezárólag továbbra is Szuvorov látható rajtuk, a nagyobb címletek viszont változtak. A fém váltópénz a szovjet kopejka helyett bevezetett PMR kopejka lett.

dsc02629_1.JPG

A címer a régi Szovjet-Moldáv a mai kopejkákon is

Ezeket váltotta fel 2007-ben, az igényesebb grafikájú, modern biztonsági elemeket (vízjel, fémszál, UV fényben világító szálak), majd 2012-ben egy külsőre változatlan, de még több biztonsági elemet (mikroírás, dombornyomás, a fémszál formája, elhelyezése is módosult) tartalmazó sorozat.

dsc02622.JPG

Ma használatos papír rubelek

Jelenleg a következő bankjegyek vannak forgalomban, a rajta látható személlyel és a hátulján látható nevezetességgel:

1 rubel: Szuvorov, kickányi szovjet hősi emlékmű

5 rubel: Szuvorov, tiraszpoli likőrgyár

10 rubel: Szuvorov, kickányi kolostor

25 rubel: Szuvorov, benderi vár, még a felújítás előtti állapotában

50 rubel: Sevcsenkó, ukrán költő, Legfelsőbb tanács (Verhovnij Szovjet) tiraszpoli épülete

100 rubel: Cantemir, moldáv fejedelem, tiraszpoli Krisztus Születése templom

200 rubel: Pjotr Rumjancov marsall, egyik csatája

500 rubel: a területet meghódító Katalin cárnő, hátoldalán az általa alapított tiraszpoli vár rekonstrukciója, az alapító okirat képével.

Néhány moldáv és odesszai pénzváltót leszámítva külföldön sehol nem váltják, a nemzetközi tranzakciókat orosz rubelben bonyolítják.

Bővebb információkat a ПМР jegybank honlapján olvashatunk:

http://www.cbpmr.net/content.php?id=22

Bár ma ünnepli moldáv lej a 23. születésnapját, most róla nem írok, de egyszer majd megemlékezek arról is.

FRISSÍTÉS: A moldáv lejt bemutató cikk a 25 éves évfordulóra elkészült, itt olvasható: 25 éves a moldáv lej.

A bejegyzés trackback címe:

https://tulapruton.blog.hu/api/trackback/id/tr5312015518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása