Szovjet Kisinyov
2017. november 07. írta: tulapruton

Szovjet Kisinyov

Képgaléria az 1945-1991 közötti alkotásokból

Pontosan száz évvel ezelőtt, 1917. november 7-én győzött Péterváron a szocialista forradalom. Besszarábia a fehérek ellenőrzése alatt állt, de számos felkelő csatlakozott a vörösökhöz. Szergej Lazo, Mihail Malkocsanov, Ivan Fedko, Ion Jakir nevével ma is találkozhat itt-ott a figyelmes utazó.

A forradalmi események leghíresebb moldovai szülötte minden bizonnyal Grigorij Kotovszkij. A dél-moldovai Hînceştiben látta meg a napvilágot, ahol a kastélyáról híres Manuk Bej finanszírozta tanulmányait. Jótevője halála után otthagyta az iskolát, kisebb lopásokból tartotta fent magát, hamarosan a besszarábiai alvilág meghatározó figurájává vált. Az 1905-ös eseményekben való aktív részvétel miatt 12 év szibériai kényszermunkára küldték, de megszökött. Visszatérve szülőföldjére immár bankrablásból élt és szervezte helyi csoportját. Miután 1915-ben kirabolta a benderi államkincstárat, az odesszai rendőrségnek sikerült ismét elfogni. A börtönből az 1917-es forradalom során szabadult. Végül, 1925-ben, egy fekete-tengeri nyaralóban lelőtték, hogy kik, az mai napig nem tisztázott.

dsc00147.JPG

Kotovszkij szobra Hînceştiben

A másik híres moldáv Mihal Frunze, az 1917-es forradalom katonai parancsnoka volt. Moldáv család gyermekeként született Türkmenisztánban, de ő maga soha nem járt Besszarábiában.

1917. december Sfatul Ţării (helyi parlament) kinyilvánította – egyelőre Oroszországon belül – az autonómiát, majd 1918. január 24-én a függetlenséget, mint Moldáv Demokratikus Köztársaság. Ennek 1918. március 27-én a – névleg a Sfatul Ţării kérésére – bevonuló román hadsereg vetett véget. Így tehát az októberi forradalom nem sok nyomot hagyott az országban. Nem úgy, az 1945 utáni korszak, melynek néhány jellegzetes alkotását veszem most sorra. Ezúttal elsősorban épületekből szemezgettem. Mivel számos szép mozaikot és festményt találunk országszerte, belőlük majd egy másik alkalommal adok válogatást.

chi_in_u_019_1.jpg

Még mindig Kotovszkij - de már Kisinyovban. A forradalmár lovasszobra a Kozmosz szálló előtt.

dsc00145.JPG

A Kisinyov egyik jelképének számító panelcsoda, a Városkapu (Porta Oraşului).

dsc00144.JPGA városkaputól indul a főváros leghíresebb sugárútja, az egykori Proszpekt Mira (Béke út), újabb nevén bulevardul Dacia.

chi_in_u_065.jpg

Továbbra is a Dacia sugárúton járunk (Némethy András képe)

dsc00229.JPGHa valakinek nem volna magától értetődő - alsó táblán lévő felirat: Kisinyov a Föld legszebb városa.

dsc00189.JPG

Kisinyov leglátványosabb lakótelepe minden bizonnyal a Buiucan. A nyári hőségben a tóban fürdőzők a dombtetőre épült panelekben gyönyörködhetnek.

chi_in_u_018.jpg

A Tudományos Akadémia az '50-es évek végének jellegzetes stílusában épült (Némethy András képe)

dsc00611.JPG

Ugyanezt a kort számos más épület is képviseli (Némethy András képe)

chi_in_u_030.jpg

Középület, szintén ugyanebből a korból. A szükséges mészkövet a Kisinyov körüli számos kőbányában, jobbára rabok fejtették. A bányaüregekben később borospincéket alakítottak ki.   

chi_in_u_124.jpg

Aki még több geometrikus épületrészt szeretne látni a Moldáv fővárosban, katt ide.

dsc00126.JPG

Turisták által is látogatott nevezetesség a II. Világháborús emlékmű. Az öt stilizált puska felülnézetben egy ötágú csillagot ad ki.

chi_in_u_165.jpg

Az emlékmű közelében roskadozik az egykori központi stadion. Jövője bizonytalan, bár léteznek tervek a felújításra. A képet Némethy András készítette.

chi_in_u_063.jpg

Moldáv népi motívumokkal díszített dombormű egy lakótelepen (Némethy András képe).

dsc00202.JPG

A '70-es évek alkotása a kormányzati palota. Napjainkban minisztériumoknak ad otthont, az előtte lévő teret egy rendezvény alkalmából lezárták, így sétálók töltik meg.

 dsc00187.JPG

 Az elnöki rezidencia (balra) és az Operaház (jobbra) szintén ennek a kornak a terméke.

A korszak további alkotásait mutatom be a Munkatábor, atombunker és a Szovjetunió maradéka c. írásban.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tulapruton.blog.hu/api/trackback/id/tr9013196732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2017.11.11. 18:36:28

Szóval ő a valódi Grigorij Kotovszkij? Viktor Pelevin- Agyag géppuskájában találkoztam a nevével, ott egy odesszai kokainista értelmiségi volt a polgárháborúban..

Jó a blogod, rendszeresen olvasom, érdekel az ilyen, kevéssé ismert országokból helyszíni tudósítás.

tulapruton 2017.11.11. 18:51:53

@Sigismundus: Lehetett volna még írni a többi jómadárról is, de igyekszem kerülni a politikai témákat. Kotovszkij életével egyidőben behatóbban foglalkoztam, ezért emeltem ki őt pár mondat erejéig, Odesszában valóban sokszor megfordult.

Örülök, ha tetszik, igyekszem változatos témákkal foglalkozni, hogy érzékeltessem: ebben az elsőre unalmasnak tűnő országban is vannak azért érdekes dolgok. :-)
süti beállítások módosítása