November 7. Tiraszpolban
2017. december 03. írta: tulapruton

November 7. Tiraszpolban

Mint a blogon is hírt adtam már róla, nemrég volt az 1917-es forradalom századik évfordulója. Eme jeles nap alkalmából egy régi ismerősöm a Dnyesztermenti Köztársaságba utazott, hogy részt vegyen a november 7-i ünnepségeken. Ezzel megszületett a blog első vendégíarása. A továbbiakban is örömmel fogadok másoktól is írásokat, ha valaki járt Moldovában, vagy a környező területeken és van valamilyen érdekes története, képe, élménye, amit szeretne nagyobb közönség számára is elérhetővé tenni. Itt lehetőséget biztosítok erre, hiszen a blogom elsődleges célja, hogy a hazai közönségnek elérhető közelségbe hozzam ezt az országot. Tehát akkor következzen Vapnjarka és Mop élménybeszámolója: Tiraszpol, 2017. november 7. (egészen pontosan november 4., de ez majd az írásból kiderül, miért :-) ).
p1100554.JPG

November 7. helyett november 4.

1967-ben a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 50. évfordulójára emlékezve a tiraszpoli Szuvorov téren álló tribünben elrejtettek egy időkapszulát. Az emléktábla szerint a forradalom 100 éves évfordulóján, vagyis 2017. november 7-én nyithatják ki a szocialista elődök küldeményét. Mikor 2005-ben először jártunk a városban, elhatároztuk, hogy az ünnepélyes eseményre vissza fogunk menni.

tiraszpol_paszlanye_patyomkan2.jpg1967. november 7. Az időkapszula befalazása (forrás)

153m_img_5468.JPG

Az időkapszulát lezáró tábla: „A tiraszpoli generáció részére, akik a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 100. évfordulóját fogják köszönteni. Az 1967. november 7-i gyűlésen résztvevő, az 50 éves szovjet hatalom iránt elkötelezett városi munkások küldeménye. Felbontás 2017. november 7.”

Teltek az évek, az elhatározás maradt. Igen, még mindig eltökélten részt akarunk venni. Az utazás előtt pár nappal derült csak ki, hogy az elődök kérését nem fogják betartani a XXI. században élő leszármazottak, és a kapszula feltörésére 3 nappal korábban, november 4-én, a Népi Egység Napján fog sor kerülni. Ezzel a mozzanattal valójában csak a Nagy Testvért, vagyis az Oroszországi Föderációt követik, hiszen ott is november 7. helyett vezették be 2005 óta ezt az ünnepet.  (E napon arra emlékeznek az oroszok, hogy 1612-ben egy egyszerű, népi hadsereg felszabadította Moszkvát a lengyel seregektől.) Többen kritizálták is a jelenlegi pridnyisztráv vezetést ezért a döntésért. Az előbbre hozott időpontra is sikerült végül kiérkezni, így november 4-én, szombaton eljött a nagy nap.
dsc_7161.JPG

A Tiraszpol filmszínház épületére helyezett óriásplakátok hirdetik a Népi Egység Napját, és ezzel összefüggésben az Oroszországgal való egységet

Az ünnepség egy felvonulással kezdődött, az Október 25. utcán a színháztól a főtérig tartott a menet, melyben többek közt moldáv, ukrán, bolgár népviseletbe öltözött emberek, sportolók, különféle katonai egységek, valamint a PMR nagyvárosainak küldöttei is részt vettek.

p1100559.JPG

p1100562.JPGp1100569.JPG

p1100578.JPG

p1100583.JPG

p1100624.JPG

A felvonulás képei

A menet megérkezett a tribün elé, ahol a veteránok, illetve más idősek – különösen azok, akik 50 évvel ezelőtt a befalazáskor is jelen voltak – foglaltak helyet székeken ülve félkörben. Viszont rengeteg fiatal is jelen volt, őket is nagyon izgatta, hogy mit rejt a küldemény; a helyi sajtó szerint kb. 5000 fő jött el az ünnepélyes eseményre. Különféle köszöntő beszédek hangzottak el, beszédet mondott a jelenlegi elnök, Vagyim Krasznoszelkij, illetve PMR első elnöke (1991-2011), Igor Szmirnov is. A katonazenekar kísérete mellett végül is a városüzemeltetés munkatársai eltávolították az óriáscsavarokat, leemelték a dísztáblát, kivették a falból a vasládát, majd egy acélvágóval sikeresen felnyitották a dobozt. A következőket rejtette az 50 éve feladott küldemény: egy írógéppel írt levelet, négy szovjet pénzérmét, egy kitűzőt, melyen a Dnyeszter, egy gólya és egy fürt szőlő látható, egy-egy példányt a Dnyesztrovszkaja Pravda és az Adeverul Nistran (mindkettő Dnyeszteri igazságot jelent, az első orosz nyelvű, a második moldáv nyelvű) újságokból, 20 darab fekete-fehér fényképet a városról, és végül egy hangfelvételt a Szovjetunió Kommunista Pártájnak Központi Bizottságával kapcsolatban. A kapszula feltörése után egy hölgy, aki 50 évvel ezelőtt kiváló úttörőként abban a megtiszteltetésben részesült, hogy ő olvashatta fel a jövőbe küldött levelet, most ismét ott állt a tribünön, feltette akkori úttörő sapkáját és ismét felolvasta a levelet. Az akkori korszellemnek megfelelően a levél a szocialista társadalom építésének előrehaladásáról szólt, hogy milyen sikereket értek el addig: ”Legyőztük az atomenergiát, szolgálatba állítottuk, de nem rombolás, hanem építés céljából. Meghódítottuk a folyókat, elbontottuk a hegyeket, leereszkedtünk a föld és a tenger mélységeibe, megrohamoztuk a világűrt.”

Mindezt követően pedig bemutatták az új kapszulát: egy acélhengerbe egy digitális adathordozót zártak be, melyen feltehetően képek, videók, zenék vannak. Ezt a küldeményt szimbolikusan a PMR fiatal tehetségei, sportolók, különböző tudományterületeken kiváló eredményeket elért ifjak helyezték be a tribün üregébe. Végezetül felhelyezték az új táblát is. A felírat szerint ennek kibontására már nem kell olyan sokat várni, hiszen mindössze 23 év múlva, vagyis 2040. szeptember 2-án, a Dnyesztermenti Köztársaság 50 éves fennállásának napján kívánják feltörni.dsc_7169.JPG

Az új tábla: már csak 23 év és kinyitható

dsc_7221.JPG

dsc_7224a.jpg

Aki kíváncsi, az megtekintheti a Tiraszpoli Egyesített Múzeumban a kapszulából előkerült tárgyakat.

És hogy mi történt november 7-én? A Pridnyisztráv Kommunista Párt megemlékezéssel egybekötött tüntetést kívánt tartani a forradalom 100. éves évfordulóján, azonban erre nem kaptak engedélyt, hiszen a jelenlegi vezetés – egyre inkább szeretné háttérbe szorítani november 7. megünneplését – annak ellenére, hogy e nap mindmáig piros betűs munkaszüneti nap. A kommunistáknak így Pétervárra, illetve Moszkvába kellett utazniuk, hogy nagyszabású ünnepségen vehessenek részt.  Így Tiraszpolban az otthonmaradottak csak egy csendes, szűk körű megemlékezést tartottak a Gyermek- és Ifjúságpalota előtt, melyen inkább idősebbek, veteránok vettek részt. Előkerült egy-két sarló-kalapácsos, illetve Lenines zászló. Az ünneplést bent, a Gyermek- és Ifjúsági Palotában folytatták, ahol a veteránok, illetve néptánccsoportok léptek fel. A rendezvény zárásaként megvendégelték a résztvevőket grécskával és forró teával.

Vapnjarka és Mop

dsc_7315_preview.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://tulapruton.blog.hu/api/trackback/id/tr1613412285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása