Kapros rizzsel töltött káposzta
2017. december 12. írta: tulapruton

Kapros rizzsel töltött káposzta

(vegetáriánus)

A Szovjetunió zöldségeskertjeként is emlegetett Moldovában rendkívül népszerűek a különféle töltött finomságok. A legkülönbözőbb zöldségfélék a legkülönbözőbb töltetlékekkel feltupírozva: számos hasonló étel kerül az asztalra. Itt most a szárma, a kelet-európai töltött káposzta egy vegetáriánus változatát mutatom be. A moldáv kolostorokban a Húsvétot és a Karácsonyt megelőző böjti időszak népszerű eledele.

dsc04322.JPG

Hozzávalók:

káposzta, rizs, sárgarépa, hagyma, olaj, bors, kapor, tejföl.

Elkészítés:

Legelőször főzzük meg a káposztát. Ha nyersen is le tudjuk szedni a leveleit (fontos, hogy egyben maradjon, különben kieshet a töltelék), akkor elég csak annyi levelet megfőzni, amennyit szeretnénk. Én a teljes káposztát szoktam főzni. Ilyenkor néha meg lehet forgatni, hogy rendesen átfőjön, és mivel a külső levelek hamar készek lesznek, ezeket folyamatosan le szoktam "hámozni" (a vitamintartalom megőrzése miatt sem szükséges túlfőzni, épp csak addig, amíg a levelek leszedhetőek lesznek).

dsc04309.JPG

Amíg a káposztánk rotyog, elkészítjük a tölteléket. Olajon pároljunk meg egy hagymát, egy sárgarépát reszeljünk le, adjuk a hagymához. Picit pároljuk, adjuk hozzá a kaprot (ízléstől függően, én kb. egy evőkanálnyit szoktam), a sót, a borsot (nem kell sok, ez most nem indiai konyha, a moldáv ételek nem csípősek). 1-2 perc után hozzáönthetjük a rizst (1 pohár), keverjük össze, majd öntsük fel a rizshez képest kétszeres mennyiségű vízzel.

dsc04308.JPG

Ha megfőtt a rizs, hagyjuk kihűlni a tölteléket. Közben a káposzta is elkészült. A leveleket teregessük ki egymás mellé, mindegyikbe rakjunk a rizses töltelékből. Nem kell túltölteni, akkor könnyen kiszakadhat. Majd tekerjük össze a káposztaleveleket. Az első tekerés után az oldalait is be szoktam hajtani, hogy ne folyjon ki a töltelék. Ha valaki biztosra akar menni, akkor a már kihűlt töltelékbe egy tojást is belekeverhet, akkor könnyebben egyben marad, amíg a káposztalevelet csavargatjuk körülötte.

dsc04311.JPG

Egy serpenyőben hevítsünk olajat, majd helyezzük rá a töltött káposztát. Pár percet pároljuk, majd a káposzta főzővizéből öntsünk rá egy keveset (serpenyő mérettől függően 1-2 dl elég szokott lenni). Forraljuk fel, esetleg még picit utánasózhatunk. Takarjuk le fedővel, kb. fél óra alatt kész, amikor elfőtt róla a víz.

dsc04312.JPG

Tejföllel kínáljuk, ebédre vagy vacsorára!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tulapruton.blog.hu/api/trackback/id/tr8713456775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása