Évértékelő
2017. december 31. írta: tulapruton

Évértékelő

Több,mint egy év telt el a blog beindulása óta. Az első posztot 2016. november 22-én írtam, de mivel a 2016-os évben csak 4 írás jelent meg, viszont 2017 januárjában nem voltak rendszeres írások, az egyszerűség kedvéért most tartom az évfordulót.

10-3.jpg

Az írást az újévi díszbe öltözött Kisinyov képei illusztrálják. (forrás)

Több változás lesz januártól:

1) Egy régebbi késztetést fogok megvalósítani azzal, hogy az új éveben Ukrajnáról is lesznek cikkek (ez már a blog indításakor felmerült bennem). A Magyarországgal határos országok közül talán Ukrajnában van a legtöbb és legváltozatosabb látnivaló. Ennek ellenére keleti szomszédunkat méltatlanul elhanyagolják az utazók. Azon kívül, hogy Kárpátalján rosszak az utak, legfeljebb annyi információ jut el az átlagemberhez, hogy a helyi maffia miatt veszélyes, különben is lőnek Donyeckben. Meg még van valami csernobili betonszarkofág. Azért ennél lényegesen többről szól Ukrajna. Természetesen Moldova marad a fő profil, de nagyjából havi rendszerességgel szeretnék egy-egy ukrajnai érdekességet bemutatni.

2) Az "ukrán nyitás" mellett tervben van (nem tudom, mi valósul majd meg belőle), hogy alkalmanként néhány aktuális témát közöljek Moldova kapcsán. Mivel rendszeresen figyelem a moldáv hírportálokat és Magyarországon gyakorlatilag nincsenek benn a hírekben az itt történtek, szintén hiánypótló lenne mondjuk havi egyszer egy lapszemle jellegű összeállítás a megelőző hónap érdekességeiből. De azt még nem tudom, erre lesz-e időm.

3) Külföldi ismerőseim kedvéért gondolkodom a cikkeknél egy rövid, idegen nyelvű összefoglaló írásában, hogy ne csak magyarok tudják követni a blogom. Arra biztos nem lesz időm, hogy a teljes írásokat lefordítsam, de legalább a címet és egy rövid összefoglalót igyekszem majd készíteni. Hogy ebből mi valósul meg, az szintén eléggé időfüggő dolog.

4) Már idén is volt egy vendégírás a blogon, a továbbiakban is örülök neki, ha valaki megosztja élményeit, tapasztalatait. Elsősorban megmaradok Moldovánál, de mivel amúgy is tervezek több ukrán cikket írni, ha valaki járt ezen országokban (MD, UA, vagy bármi egyéb, ami tematikailag beilleszthető - Dél-Bukovina, Duna-delta, stb.), van valami érdekes élménye, amit megosztana másokkal, nyugodtan keressen meg, mindenképp adok helyet a közlésre.

12-3.jpg

Ezek után nézzük, mik voltak a leglátogatottabb és a legkevésbé olvasott írások! A módszertan: a blog.hu kattintás-számlálása alapján sorolom be a cikkeket, amin picit torzíthat pár dolog:
- néha én is rákattintok 1-2 írásomra
- előfordulhat, hogy valaki többször is megnyit egy cikket
- valaki megnyitja, de nem olvassa végig.
Mindezek ellenére a kattintásszám sokat elárul az egyes cikkek népszerűségéről. 

2017. december 31-ig 40 poszt keletkezett, ez a mostani a 41. (voltak igazi cikkek, voltak technikai információk és voltak ünnepi megemlékezések), összesen 52092 oldalmegtekintést regisztrált a rendszer. Mivel van egy olyan dolog, hogy a blog.hu-s írásokat néha az index is megosztja, az egyes posztok látogatottsága erős korrelácót mutat azzal, hogy az index-en hova és mennyi ideig kerül ki. Mivel azt nagyságrendekkel többen nézik, mint a blogom. Az index által kiemelt cikkeket nagyságrendileg 1-2 ezer fő olvasta, de volt pár kiugró érték is. Ezek alapján az öt legnépszerűbb cikk (2017.12.31. reggeli látogatottsági adatokkal):

1. A megvalósult szocializmus: 6746 megtekintéssel a Dnyeszter-menti Köztársaságot bemutató írásom végzett az első helyen. Az általános tapasztalatom az, hogy a Moldova iránt érdeklődők 90%-a semmi mást nem tud az országról, mint ennek a kis szakadár-államnak a létét. A blog azért jött létre, hogy ennél picit többet is bevigyek a köztudatba, de ha már PMR, akkor legalább reális képet próbáljak meg adni róla.

2. Magyar nyomokon Besszarábiában: 6536 megtekintés. Véleményem szerint ez a legérdekesebb írásom, ez meg is látszik a nagyszámú látogatón. A különleges témát egy darabig nem is tudom felülmúlni (legfeljebb egy hasonló jellegű jövőbeni expedícióval, évek óta tervben van pl. a rovásfeliratok alaposabb kutatása). Valószínűleg még sokáig ez a két írás lesz a legnépszerűbb. 

3. A kickányi üveg ház: 6515 megtekintéssel alig pár kattintással maradt le a második helyről ez a különlegesség. Igazából sokáig a második volt, már decemberben, alig 1-2 hete vette át a vezetést a Magyar nyomokon... cikk. Ez az írás egy kickányi barátomról szól, aki vodkásüvegekből épített házat. A téma rendkívül egyedi, aki még nem olvasta, mindenképp ajánlom!

4. Zama - Moldáv csirkeleves: 5950 megtekintés. A gasztro témák általában is népszerűek, több recept nem sokkal maradt le erről az előkelő top 5-ös listáról. Mivel ezeknek nagy a nézettségük, a jövőben is lesznek kulináris témák, az eddigieknél talán rendszeresebben. A tervek szerint nagyjából kéthavonta szeretnék majd 1-1 moldáv ételrecepttel előállni.

5. Rekesztéses halászat a kisebb folyókon: 5674 megtekintés. Ez az a cikk, amiről fogalmam nincs, mitől lett népszerű. Egy kis, marginális témát dolgoz fel: a Răuton és más folyókon látható cégés halászatot. Amikor írtam, egy néhány tucat főt érdeklő kisebb cikknek készítettem, mintegy háttérinformáció gyanánt azoknak, akik túráznak a kanyonvölgyekben (nagyjából 15-20 ilyen emberről tudok az országban, nagy részük velem túrázott), hogy tudják értelmezni a körülöttük lévő dolgokat (így a cégéket). Valami miatt felkapták a témát, a megtekintők közül sokan "lájkolták" is, tehát nem bánták meg, hogy rákattintottak. Öröm látni, hogy még egy ilyen jelentéktelennek gondolt téma is több ezer embert tud megmozgatni.

39_1.jpg

Ha az index-es kiemelések nélkül vizsgáljuk, akkor az átlagos megtekintés 100-200 közé esik (nagyjából eredetileg is valami hasonlóra számítottam). De itt is volt pár kiugró érték, a legnépszerűbb írásokat többen olvasták, mint a kevésbé népszerű indexen kiemelteket.

1. Dnyeszterfehérvár: 918 megtekintés. Teljesen logikus a népszerűség, messze a legszebb városa Besszarábiának. Számos történelmi emlék, a vár, a limán-part strandjai kedvelt célponttá teszik. Ha valaki esetleg nem olvasta, most pótolhatja.

2. Moldávia, mint etno-kulturális régió részei: 628 megtekintés. Ez egy rendkívül unalmas írás, ahol az általam vizsgált térség főbb elnevezéseit definiálom, nem számítottam nagy olvasottságra. Mi a különbség Moldva, Moldova, Moldávia, Besszarábia között? És hasonló toponímiai kérdések. Mindenesetre örülök, hogy ennyien olvasták, ezek szerint van igény erre a hiánypótlásra. Egyúttal bíztatok minden olvasót, ha a térségről ír, akkor ezeket az elnevezéseket használja!

3. Olcsón Moldovában: 417 megtekintés. Praktikus tanácsok. Mielőtt valaki útra kel, mindenképp javaslom az átnézését!

4. Dzsungeltúra a világ végére: 320 megtekintés. Szintén érthető a népszerűség, mai napig ezt a kirándulást tekintem az egyik legizgalmasabb moldovai túrámnak. Aki meg szeretné tudni, milyen izgalmakat tartogat egy többnapos trekking Európa legunalmasabbnak képzelt országában, mitől dübörög a PMR gazdasága és miért veszélyes szomjasan találkozni kisinyovi turistákkal, katt a cikkre!

5. Moldova átnézeti térképe: 199 megtekintés. Igazi kakukktojás ez a bejegyzés. Semmi egyéb nem történt, mint tesztjelleggel feltettem egy általam rajzolt Moldova-térképet. Valami miatt az olvasók viszont elkezdtek ráklikkelgetni, és már 199-nél tart a megtekintések száma. Pedig mindössze egy sima Moldova régiótérkép. De azért örülök, ha valakinek tetszik, és még lájkolja is :-)

2017_12_15-tirgul-de-craciun24.jpg

Ne csak a legnépszerűbb írásokat nézzük. Lássuk az öt legkevesebb kattintás kapottat:

1. Karácsony: Mivel ez pár napja került ki, semmi csodálkoznivaló nincs rajt, hogy ezidáig 4-en kattintottak rá! :-)

2. Húsvét: 21 megtekintés. Ezektől az ünnepi köszöntőktől eleve nem vártam nagy népszerűséget, inkább csak megemlékezek róluk egy-egy kép formájában. A kép kattintás nélkül is látszik, ha rákattintunk akkor sem ad sokkal többet. De azért el van rejtve 1-2 infó itt is. Ha valakit például érdekel, hogy hangzik a húsvéti köszöntés gagauzul, klikkeljen a húsvéti üdvözletre :-)

3. A csadirlungai lovászat: 21 megtekintéssel holtversenyben áll a húsvéti köszöntővel. Szintén nem szántam nagyobb írásnak, egy kedves csadirlungai ismerősöm lovardáját mutatom be.

4. A kisinyovi főépítész - Bernardazzi: 48 megtekintés. Általában a kisinyovos cikkek nem állnak a legelőkelőbb helyen a nézettségi statisztikákban. Ugyanakkor itt is vannak érdekes, szép helyek. Akit érdekelnek a moldáv főváros építészetének rejtett különlegességei, anekdoták, vagy kíváncsi, honnan nyílik a legszebb kilátás a központra, itt elolvashatja.

5. Calaraşovca kolostor: 82 megtekintés. Moldova legfőbb művészettörténeti látnivalói a kolostorok. Jelenleg 34 működő kolostora van az országnak, ezek közül a 3-4 legfontosabb bemutatására került sor a blog első évében. A látogatottságuk teljesen változó, a legnépszerűbbet mintegy kétezren nyitották meg, erre a kis észak moldovai kolostorra viszont alig páran voltak kíváncsiak. Mindenesetre nekem az egyik kedvencem. A továbbiakban is igyekszem a moldáv kolostorokat bemutatni, nagyjából az eddigi 3-4 havonta egy kolostor ütemben.

Összességében rendkívül rosszul teljesítenek a Kisinyovot bemutató írások. Valahol érthető, hiszen Moldovában nem a főváros a legérdekesebb látnivaló, de azért ennél többet érdemelne. Ezt úgy igyekszem orvosolni, hogy a hosszabb cikkek helyett a jövőben inkább rendszeresen megosztok egy-egy jól sikerült fényképet, hogy érzékeltessem, azért itt is vannak szép dogok. Ezt a célt szolgálják az ebbe a cikkbe beillesztett kisinyovi képek is. Külön posztot felesleges lett volna adni neki, de ha valaki megnyitja ezt az évértékelőt, akkor egyúttal a város kivilágított nevezetességeivel is találkozik.

A gagauziás cikkek szintén alulteljesítették a várakozásomat. De mivel fontosnak érzem, hogy Magyarország és Gagauzia között kialakuljon egy minél intenzívebb kulturális kapcsolat, amihez én ezekkel a kis írásokkal tudok picit hozzájárulni, ezt a későbbiekben sem ússzátok meg. 2018-ban is lesz Gagauzia, talán több képpel, kevesebb szöveggel, talán egy kis gagauz gasztronómiával vegyítve.

Ezzel szemben a vártnál lényegesen népszerűbbek voltak a receptes bejegyzések. Ezen felbuzdulva a továbbiakban is fogok, az eddigieknél talán gyakrabban, a tervek szerint 2-3 havonta recepteket közölni. A gagauz téma fellendítése miatt gagauz ételek is lesznek. Nem szeretnék gasztrobloggá átalakulni, de szerintem a helyi konyha megismerése szerves része az utazásnak, így a továbbiakban is szemezgetek majd a moldáv, gagauz és ukrán konyhák jellegzetességeiből. Kizárólag autentikus recepteket közlök, amiket kint kipróbáltam, és itthon el is készítettem. Úgy érzem, így biztosítom az autentikusságot, és az itthoni körülményekhez adaptált elkészíthetőséget.

Végezetül, ha már szilveszter, íme pár Moldovával kapcsolatos tréfás kép, melyeket moldáv facebook vagy vkontakte csoportokban találtam.

21686498_1459342407486911_204644848625938153_n.png

-Mit mond a moldáv macska? -Meu. (ez moldávul annyit tesz, hogy "az enyém")

21617558_1457648700989615_5401547705652741135_n.png

A szerelem az, amikor Neki csomómentes puliszkát készítünk (nem egyszerű dolog...)

Miben különbözik Moldova és Amerika? Ez egy hosszabb képsorozat, amiből kettőt illesztettem itt be. Idővel majd adagolom a többit is. :-)

21272218_1444595122294973_7397322277510893203_n.jpg

21317529_1444594972294988_2071108646726414724_n.jpg

És egy forralt-bor recept, megfázás ellen. Szintén egy hosszabb sorozat és majd ebből is adagolok még recepteket alkalomadtán.

21231902_1439862319434920_3300577399639276729_n.jpg

Boldog Új évet!

La multi ani!

С новым годом!

Сана йени-йыл дилийорум!

A bejegyzés trackback címe:

https://tulapruton.blog.hu/api/trackback/id/tr5312605409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása