Utazz velem Moldovába!
2017. június 09. írta: tulapruton

Utazz velem Moldovába!

Gyalogtúra a Prut mentén

Utazz velem Moldovába 2019-ben is!

Idén több moldáv és ukrán utat szervezek, lesz autós rally, és hagyományos buszos körút is. A legfrissebb ajánlatokat ide kattintva lehet elolvasni. Érdeklődni lehet a lengyellaszlo@freemail.hu e-mail címen.

Júliusban (esetleg augusztusban, még nem pontosan eldöntött az időpont) egy kis túrázásra indulok Moldovába. Ha valaki szeretne csatlakozni, itt (kommentben) vagy a lengyellaszlo@freemail.hu címen lehet jelentkezni. A pontos időpontot, tudnivalókat majd a résztvevőkkel egyeztetjük. A kérdéseket ugyanígy, e-mailben vagy kommentben lehet feltenni.

Időtartam: 1 hét (2 hétvége, 5 munkanap), ebből négy nap a túra, a többit szabadon fel lehet használni. Valamikor augusztusban vagy július végén. A Bălţi és a Prut közötti ÉNy-i országrész felderítése volna a fő cél. A gyalogtúra az Edineţi - Gordineşti - Costeşti - Cobani - Moara Domnească útvonalat járná be, ezt követően megnéznénk a bölényrezervátumot, majd Kisinyovban fejeznénk be az utat. Ha valakit valami még érdekel, akkor Kisinyovból el tud menni másfele is.

dsc00107.JPG

Moldova természeti szépségeit csak gyalogosan lehet megközelíteni. Legelő libák a Răut-kanyonban. A sziklákba vájt üregek a XX. század második felében itt működő kőbányák nyílásai (nem keverendők össze a középkori szerzetesi cellákkal).

Úvonal:

  1. 1. nap (szo): Budapest – Záhony – Lvov – Csernovci útvonalon közelítjük meg Moldovát. Ha el tudunk indulni péntek délután, akkor szombat reggel még lesz lehetőség lvovi városnézésre.
  2. 2. nap (v): Dél körül érünk át a moldáv határon, késő délután érkezünk Edineţbe, ahonnan Tirnován keresztül túrázunk a Gordineşti völgyhöz. Nagyjából 10 km. Ha a csapatban lesz lelkesedés (és persze nem késünk nagyon meg), akkor a Trincai szurdokhoz is elmehetnénk (+5 km). Éjszaka Gordeşti és Brînzeni között
  3. 3. nap (h): Brînzeni – a Costeşti tó északi részének érintésével a druţai kanyonhoz kirándulunk, 15 km.
  4. 4. nap (k): Druţa – Costeşti 5-10 km, attól függ, hol éjszakázunk. Fürdés a Costeşti-tóban.
  5. 5. nap (sze): Costeşti – Cobani 5-10 km (összesen 15-20 km, a két nap összevonható, ezt szeirntem a helyszínen döntsük majd el)
  6. 6. nap (cs): Cobani – Moara domnească 15 km, innen a bölényrezervátum 2-3 km, tehát a napi táv olyan 20 km körül lesz. A rezervátumot egy ismerősöm fogja bemutatni, aki ott dolgozik. Este busszal utazunk Bălţibe (van tömegközlekedés). Aki akar, az Bălţiből mehet tovább Kisinyovba (valószínüleg csak késő éjszaka fog megérkezni). Én mindenképp bălţi barátaimmal fogok egy estét eltölteni, de még az is lehet, hogy a túra egyes részeire csatlakoznak (mondjuk tavaly lett kisbabájuk, ami behatárolja a lehetőségeket), ha mégis jönnének, akkor én is kihagyom Bălţi-t. De úgy általában a túra egészére is érvényes, hogy nem feltétlenül kell mindig mindenkinek egyben maradni, lévén nem utazási irodás útról van szó.
  7. 7. nap (p): Napközben kisinyovi városnézés, ahol Iurie Sveţ helytörténész fog mesélni a főbb épületekről. Éjszakai busszal Csernovciba. Ha a 4.-5. napokat összevonjuk, akkor marad még egy tartalék napunk. Ezt fel lehetne használni pl. arra, hogy lenézünk Gagauziába.
  8. 8. nap (szo): Hajnalban érkezünk Csernovciba (vagy Odesszába, ez megegyezés kérdése), ahonnan vasúti csatlakozástól függően vasárnap reggel érkezünk vissza Magyarországra.

mv239-moldova-north.jpg

Tervezett útvonal: piros vonal - gyalogosan megtett táv, kék vonal - autóbuszozás Bălţibe, zöld pöttyök - sátrazóhelyek (ez változhat, attól függően, mennyit szeretnénk menni). A kilométerháló 4 km-es rácsot alkot.

Tunivalók: Mivel nem vagyok utazási iroda, nem lesz az utazási irodás értelmezés szerint „leszervezve” semmi. Önköltségen utazunk ki (Ukrajna felé, a pontos tervet majd a résztvevőkkel dolgozzuk ki), ki-ki saját magának fizeti ki a költésgeit, olyan helyeken, ahol egyben kell fizetni (busz, múzeum, stb.) egyben fizetünk a végösszeget pedig szétosztjuk. Az egyénileg változó költségeket (pl. vásárlás, étkezés) mindenki egyénileg fizeti.

dsc00230.JPG

Ha összejön a csatlakozás, akkor lesz egy kis időnk Bukovina fővárosában szétnézni

Költség: Nagyjából 50-60 ezer Forintból lehet egy ilyet kihozni. Ez tartalmazza az utazást (ebből a Budapest – Csap menettérti olyan 12 000 Ft körül van), a kisinyovi szállodát, kaját. Itthonról nem kell túl sok élelmet vinni, mert ott minden olcsóbb.

Az út expedíciós jellegű, azaz számomra is ismeretlen helyekre mennénk. Emiatt nem tudom, hogy a látnivalók milyenek lesznek, volt már hogy felkapott hely csalódást okozott, máskor egy senki által nem ismert helyszín is megfogott. Valószínűleg egyébként jó lesz, moldovai természetjáró ismerőseim szerint nagyon szép vidékek. A fényképek emiatt csak illusztrációk, főleg Ţipován és a Răut kanyonban készültek. Valami hasonlóra lehet számítani.

100_9548.JPG

Túra egy moldáv völgyben

Ha valakinek több ideje lenne, akkor maradhatunk tovább is. Érdekelne még Csernovci megyében egy-két óhitű falu, ahol korábban nem jártam (+1 nap), le lehetne menni 1-2 napra Gagauziába, illetve egy pár napos tengerparti pihenéssel lehetne levezetni a túra „fáradalmait” mondjuk Zatokán. Ebben az esetben már jóval logikusabb Odesszán keresztül hazajönni.

Felszerelés: sátor, hálózsák, polyfoam. Egy váltás túraruha (megfelelő cipő!) illetve egy városi ruházat. A főétkezést esti főzések során tudjuk megoldani (edények, gyufa), ennek maradékát esszük reggelire, napközben pedig ami éppen van (keksz, hal, stb.). Az útbaeső falvakban alapélelmiszerek (kenyér, hagyma, keksz, csokoládé, kvász, stb.) vásárlására lesz lehetőség.

100_9496.JPG

Kilátás egyik korábbi sátrazóhelyemről

Szállás: 2 éjszaka ukrán éjszakai vonaton (ha nem lesz helyjegy, akkor a lvovi pályaudvaron, majd elektricskán), 1 éjszaka Bălţiben, 3-4 éjszaka sátorban (hogy pontosan mennyi, az majd a végleges útvonal összeállításakor derül ki, mivel én szeretek sátrazni, támogatnám az időben széthúzottabb verziót), 2 éjszaka Kisinyovban. Bălţiben és Kisinyovban én ismerősöknél fogok lakni, a többieknek keresünk olcsó szállodát. Ha úgy döntünk, hogy még megyünk valahova, ezekhez hozzájöhet pl. 2-3 nap zatokai sátrazás. 

Edzőtúra: Ha olyan jelentkezne, akit nem ismerek, akkor indulás előtt a Pilisben vagy a Bükkben egynapos szintfelmérő túrán kötelező résztvennie. Aki nem vesz részt szintfelmérőn, az nem csatlakozhat. Erre azért van szükség, mert bár Moldova nem igazán megerőltető terep egy kiránduláskor, de volt már rá példa, hogy néhány km-nyi átlagos, gyakorlatilag szintemelkedés nélküli terepet sem bírták. Ezek kiküszöbölésére vezetem be a próbatúrát. A szintfelmérő túráról abban az esetben lehet felmentést nyerni, ha az illetőnek van valami releváns tapasztalata, amit bizonyítani is tud (ha pl. Ács Zoltán vagy Klein Dávid valami csoda folytán jelentkezne, tőlük természetesen nem várom el, hogy a Pilisben bohóckodjunk…).

Egyébként nem lesz nehéz az út, napi 15-20 km körül van a tevezett táv, kimondottan könnyű terepen. Bőven lesz idő nézelődésre, fürdőzésre is. Mivel gyűjtöm az őslényeket, részemről pont azért tervezek ilyen rövid távokat, hogy útközben tudjak ezzel bogarászni (pontosabban csigászni), túrautunk során várakozásom szerint több gazdag őslénytani lelőhelyet fogunk érinteni. Sokszor Melanopsys-ok és más tercier fosszíliák kőzetalkotó mennyiségben találhatók.

Ajánlott viszonylag korán kelni (Moldova rendkívül gazdag madárvilágából ilyenkor kaphatjuk a legszebb ízelítőt), majd reggeli után a délelőtti órákban megtenni egy nagyobb távot. Délben hosszabb sziesztát célszerű tartani a meleg miatt, lehetőleg valami vízparti helyen, ahol úszással tölthetjük az időt. Késő délután mennénk végleges aznapi táborhelyünkre, még sötétedés előtt sátorverés, vacsorafőzés. Egy korábbi túráról itt írtam.

100_9733.JPG

Fürdőzés egy Kisinyov melletti tóban. Vidéken nincs azért ekkora tömeg.

Ha valakinek nem jó a fenti időpont, vagy más érdekelné (elvégre ez az út inkább haladó moldovásoknak van, mert nem érinti a leghíresebb helyeket), vagy már szervezett egy kis csoportot, akkor ajánlom az általam írt magyar nyelvű Moldáv Köztársaság útikönyvet, amiről a moldova.ingyenweb.hu oldalon lehet olvasni részletesebben. Egyénileg utazóknak gyűjtöttem össze pár praktikus tanácsot az Olcsón Moldovában cikkben.

FRISSÍTÉS! Érdekel Moldova, de nem szeretsz túrázni? 2018. július végén egy utazási iroda, a Túl a Pruton blog szakmai tanácsaival szervez egy egyhetes Moldva-Moldova autóbuszos túrát. Részletek később, addig is érdeklődni lehet a lengyellaszlo@freemail.hu címen! Aki pedig túrázni szeretne, természetesen idén is megyek, lehet csatlakozni, hogy pontosan hova, azt majd kitaláljuk :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://tulapruton.blog.hu/api/trackback/id/tr1812304769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.