Az öt legjobb kisinyovi múzeum
2018. május 21. írta: tulapruton

Az öt legjobb kisinyovi múzeum

 

 Kisinyovban május 19-én tartották a Múzeumok Éjszakáját. Ez alkalomból látogassunk el néhányba! A moldáv főváros, ha nem is rendelkezik világhírű közgyűjteményekkel, azért számos érdekes múzeum otthona. Közülük mutatom most be az öt legfontosabbat, melyekre még egy rövidebb út során is érdemes időt szakítani!

Ha érdekel a poszt-szovjet régió, csatlakozz facebook csoportunkhoz! Itt felteheted a kérdéseidet a térséget jól ismerőkhöz, megoszthatod képeidet, élményeidet is! Katt ide: Poszt-szovjet utazás.

 

Természettudományi és Néprajzi Múzeum

Elfogult vagyok, nekem a kedvencem, ezért ezt raktam első helyre. Kisinyov legrégibb múzeuma, 1889-ben alapították, eredetileg mint mezőgazdasági és kézműipari gyűjtemény. Ebből nőtt ki a néprajzi részleg, majd a mezőgazdaság lett bővítve általános természettudományi kiállításra.

dsc04098.JPG

Az arab-mór stílusú épület 1905-ben készült el. Kisinyov híres szülötte, Alekszej Suszev volt a tervezője, aki diplomamunkáját a szamarkandi mecsetek építészeti felméréséből írta, a XIX. század utolsó évtizedében. A szamarkandi tanulmányút mély nyomot hagyott munkásságában, több alkotásában vissza-visszatérő elemek a közép-ázsiai motívumok. Így került Kisinyov központjába ez a már-már mecsetszerű épület: a csempemozaikok, finom stukkódíszítések csipetnyi keleti hangulatot csempésznek Besszarábiába.

dsc04105.JPG

Belépve elsőként a természettudományi részt nézhetjük meg. A földszinten Moldova mai élővilágát mutatják be, majd az alagsori helyiségekben a régmúlt emlékei következnek. Mivel Moldova felszínét elsősorban harmadidőszaki mészkövek borítják, ez a korszak különösen gazdag, de a paleozoikumtól a pleisztocénig minden földtörténeti kor képviselve van. Talán a legérdekesebb egy teljes kapafogú őselefánt csontváza, ilyen szép állapotban ritkán kerülnek elő. Végül a mezőgazdasági-néprajzi rész következik, az emeleti galériában pedig időszaki kiállítások láthatók.

dsc04121.JPG

Nyitva tartás: hétfő kivételével 9-18 óráig, belépő: 10 lej, honlap.

 

Puskin múzeum

A külföldiek között talán népszerűbb a Puskin Múzeum, hiszen a nagy költő neve közismert. 1920 és 1923 között besszarábiai számüzetését töltötte abban a kis házban, mely ma otthont ad az emlékmúzeumnak. A kis vályogház a XIX. század elejének megfelelő stílusban lett berendezve, belépve némi képet kaphatunk a száműzöttek nyomorúságos életéről: ágy, cserépkályha és természetesen egy kis könyvespolc voltak a költő mindennapi társai. Itt írta a Kaukázusi fogoly és a Bahcsiszeráji szökőkút c. műveit, itt kezdte el az Anyegint.

dsc00701.JPG

Az eredeti ház egy későbbi épület udvarán áll, melyben folytatódik a kiállítás. A költő korát idéző tárgyak, dokumentumok mellett láthatunk itt eredeti Puskin-grafikákat – kevéssé ismert tény, de nem csak írt, hanem festett, rajzolt is. Műveinek főszereplőit  - Tatjánát vagy Anyegint éppúgy megörökítette, mint környezetét, vagy akár saját magát egy önarcképen.

A múzeumról ebben a cikkemben írtam részletesen. Nyitva tartás: hétfő kivételével 9-17 óráig, belépő: 15 lej. A múzeumnak saját oldala nincs, facebook oldal.

 

Nemzeti Múzeum

A múzeum épületét 1837-ben emelték, mint a városi Duma székháza. Hányattatott sorsú épület: 1842-től fiúiskola, majd az orosz-török háborúk során katonai kórház működött falai között. Később egy tűzvész során megsérült, az ezt követő újjáépítés során nyerte el mai formáját. Az 1977-es nagy földrengést követően az eredeti tervek szerint restaurálták, ezután történeti múzeum.

dsc00212.JPG

Az állandó kiállításnak az emeleti termek adnak otthont. Időrendi sorrendben ismerkedhetünk meg az őskor, majd az ókor emlékeivel. Kiemelkednek ennek az időszaknak az alkotásaiból a festett vázák, melyek a Dnyeszteren – ókori nevén Tyras-on – felhajózó görög kereskedők által jutottak el idáig.

dsc04162.JPG

A népvándorlás-kori leleteket követően természetesen leggazdagabb anyag a Moldáv Fejedelemséget mutatja be: fegyverek, használtai tárgyak, pénzveretek idézik fel Ştefan cel Mare országát. A török-tatár kort követően a cári Oroszországba cseppenünk: a gazdagodó polgárság életét tanulmányozhatjuk a felépített enteriőrökön, a díszes porcelánok egy picit a pétervári paloták világát hozták el a távoli Besszarábiába. A román majd a szovjet megszállást követően még az egyházművészetet bemutató terem következik. A földszinten időszaki kiállításokat, a pincében pedig a szovjet kort, a gulágok világát mutatják be.

Nyitva tartás: K-V 10-17h, szünnap: hétfő, belépőjegy: 10 lej, honlap.

dsc04172.JPG 

Várostörténeti Múzeum

Talán a legkülönlegesebb gyűjteménye Kisinyovnak. Ha valaki csak egyetlen múzeumba szeretne elmenni, ezt ajánlom!

dsc04090.JPG

Egy műemlék víztoronyban rendezték be, mely a XIX. század második felének ipar és várostörténeti érdekessége, a vízvezetékrendszer kiépülésének korszakából. Tervezője Kisinyov híres főépítésze, Bernardazzi. A torony 22 m magas, helyben bányászott mészkő, és tégla felhasználásával építették. Falai, felfele egyre keskenyednek, tetején kilátóterasszal.

dsc02582.JPG

Az egykori víztoronyban négy szinten kapott helyet a kiállítás: archív fotók, tárgyi emlékek mutatják be a város fejlődését az első településtől a mai, modern Kisinyovig. Talán nem is maga a gyűjtemény ami izgalmas – bár sokat megtudhatunk a város múltjáról – hanem a kilátóteraszról nyíló panoráma. Kevés olyan hely van ugyanis, ahonnan felűlről tekinthetjük át a fővárost. Alattunk az egyetem, a parkok, távolabb a székesegyház tornya látható. Érdemes egy picit itt elidőzni, aki először jár Kisinyovban, akár kezdheti ezzel a városnézést, innen áttekintve ugyanis nagyjából be tudja tájolni, mi merre található.

Nyitva: 10-17 óráig, hétfő kivételével, belépőjegy: 10 lej, címe: str. A. Mateevici, nr. 60-A. A múzeumnak külön honlapja nincs, itt olvashatunk róla részletesen (az oldal csak moldáv nyelven elérhető).

dsc02586.JPG

Szépművészeti Múzeum

A szintén Bernardazzi tervezte épület eredetileg leánygimnáziumnak épült. Talán a város egyik legszebb építészeti emléke. 1901-ben készült el, jellegzetes besszarábiai eklektikus stílusban. Ahogy Kisinyov belvárosának sok épületén, itt is egymás mellett jelennek meg a hagyományos moldáv elemeken túl az orosz és a klasszicista stílusjegyek, ezúttal kiegészülve még neogótikus részletekkel is. Az utca többi épületéhez illeszkedően kétszintes (ahogy a legtöbb kisinyovi ház), mivel a gyakori földrengések miatt a modern építészeti technológiák elterjedéséig nemigen lehetett ennél magasabbakat emelni. Talán ezen a környéken érezhetünk meg valamit a XIX.-XX. század fordulójának Kisinyovából, nem véletlen, hogy évek óta tervben van itt egy sétálóutca kialakítása.

dsc02570.JPG

A II. Világháborút követően a Moldáv Kommunista Párt Központi Bizottságának a székháza, majd Úttörőpalota, végül a Moldáv Kommunista Párt Történeti Múzeuma. A rendszerváltást követően állapota leromlott, sokáig nem volt látogatható. Alig másfél éve, 2016 őszén adták át a nagyközönségnek: a Szépművészeti Múzeumnak ad otthont. Főleg kortárs festők és szobrászok alkotásait láthatjuk. Külföldieknek talán az ikongyűjtemény lehet figyelemreméltó: a középkori és újkori vallásos témájú festészet számos kiemelkedő példáját láthatjuk.

11.jpg

A XX. század moldáv festői, szobrászai közül Plamadeala és Grecu a leghíresebbek. Mihail Grecu, a gagauzok legismertebb festőjének életművéről külön is írtam ebben a cikkemben

Nyitva tartás: K-V 9-17h, szünnap: hétfő, belépőjegy: 10 lej, honlap

A bejegyzés trackback címe:

https://tulapruton.blog.hu/api/trackback/id/tr3213858176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása