Beutazás a Dnyeszter-menti Köztársaságba
2018. július 14. írta: tulapruton

Beutazás a Dnyeszter-menti Köztársaságba

Ukrajna felől VAN moldáv határellenőrzés!!!

Az utóbbi időben sokan kérdezik tőlem (utazási fórumokon vagy ismerősökön keresztül), hogyan lehet beutazni vagy épp hogyan lehet kikerülni a Dnyeszter-menti Köztársaságot. Az egyszerűség kedvéért itt is leírom:

flag_pmr_0.jpg
2017. júniusától kezdve a kucsurgány-pervomajszki átkelőnél VAN moldáv ellenőrzés. TEHÁT: A busszal vagy autóval utazókat először az ukrán határőr kilépteti. Ezt követően (még UKRÁN OLDALON, a Kucsurgány folyótól KELETRE) zajlik a moldáv BELÉPTETÉS (határőr + vámos). Miután a beutazó megkapta a moldáv beléptető pecsétet, lépheti át a Kucsurgány folyót. A másik oldalon zajlik a PMR beléptetés. Ezzel párhuzamosan a túlsó oldalon (Bender) megszűnik a moldáv (korábban szúrópróba szerű) ellenőrzés. A rendszer jelenleg egy éves teszt-üzemben van, vélhetően kiterjesztik a többi átkelési pontra is, de erről még nem olvastam.

pmr.png

Erről a moldáv és az ukrán sajtó is számos cikkben beszámolt. Pl. itt (md), itt (md), itt (ua)

A vasúton utazók beléptetése továbbra is Bender után történik. Aki Odesszából utazik Tiraszpolba, a tiraszpoli
vasútállomáson léptetik be a PMR területére.

Azt is sokan kérdezik, ez kerül-e valamibe. A Dnyeszter-menti Köztársaságba történő belépéskor egy un. taloncsikot állítanak ki a beutazó részére, amely alapjáraton 8 óráig érvényes (ha jó kedve van a határőrnek, lehet több is, jómagam is, mások is kaptunk már többször 24 órás taloncsikot, de biztos ami biztos alapon a programja
összeállításakor mindenki számoljon inkább 8 órával, ha többet adnak, akkor legfeljebb nem kell annyira sietni). A
taloncsik kiállítása INGYENES. Sem be, sem kilépéskor nem kell fizetni, amennyiben szabályosan hagyjuk el a
területet. Ha a taloncsik lejárta után lépünk ki, akkor viszont komoly büntetésre számíthatunk! Aki az
engedélyezett 8 óránál (vagy amennyire kiállították) többet szeretne eltölteni a PMR területén, az
idegenrendészeten hosszabbítatni szükséges. A hosszabbítás (amennyiben nincs munkavállalói igazolásunk, hanem csak turisták vagyunk) legfeljebb három hónapig lehetséges, szükséges hozzá a szállásadó fizikai jelenléte és írásbeli hozzájárulása. Aki szállodában lakik, a szálloda automatikusan intézi a hosszabbítást. Couchsurfing vagy egyéb megoldások esetén a szállásadóval közösen kell elmenni az idegenrendészetre hosszabbítani.

Palanca felé továbbra is csak egy (UA/MD) ellenőrzés van. Mivel tavaly elkészült az Odessza-Reni út felújítása (korábban botrányosan rossz volt erre utazni) a komplikált határátkelés miatt javaslom mindenkinek inkább Palanca felé utazni. Aki busszal vagy telekocsival utazik, jegyvétel/helyfoglalás előtt érdeklődjön a jegypénztárban/sofőrnél hogy Palanca vagy pedig Tiraszpol felé utazik. Ha valaki nem kimondottan Tiraszpolba utazna, célszerűbb Palanca felé menni!

A bejegyzés trackback címe:

https://tulapruton.blog.hu/api/trackback/id/tr7614112649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.