Ukrán borscs
2019. január 14. írta: tulapruton

Ukrán borscs

Борщ український

Az idei évet egy recepttel indítom. A borscs - közkeletű nevén céklaleves - Kelet Európa országaiban igencsak nagy népszerűségnek örvend. Közrejátszik ebben egyszerű elkészíthetősége, a filléres alapanyagok ellenére finom és tápláló mivolta. A tél második felében, amikor már amúgy is megcsappannak az elérhető zöldségfélék a hűvöskedvelő, jól tárolható káposzta és cékla még mindig rendelkezésre állt, szinte az egyetlen téli zöldségként. Leves-receptet már úgyis nagyon rég írtam (egyszer volt szó a zamáról), így ezzel együtt már a két leggyakoribb moldáv levest sikerült bemutatnom. Ha valaki eljut egy kis moldáv étkezdébe, általában ebből a kétféle levesből választhat.

Utazz velem Moldovába és Ukrajnába 2019-ben is!

Szeretnéd megkóstolni az ukrán ételeket? Idén több moldáv és ukrán utat szervezek, lesz autós rally, és hagyományos buszos körút is, Nyugat Ukrajnába pedig a nemrég megnyílt közvetlen Budapest - Munkács vonattal megyünk. Részletes információ az utakkal kapcsolatban. Érdeklődni lehet a lengyellaszlo@freemail.hu e-mail címen.

A borscsnak számos helyi változata létezik: így megkülönböztetünk szibériait, mely hallal készül, a moldávba szoktak babot rakni. Az ukrán borscs talán legfőbb jellegzetessége, hogy kell bele tenni egy kis szalonnát, ettől lesz "ukrán". Hogy ezen kívül mi van még benne, az igencsak változó. Van, aki a borjúhúst kedveli, más disznóból készíti. Zöldfűszernek rakhatunk bele kaprot vagy petrezselymet. Természetesen minden háziasszony a sajátjára esküszik. Én egy csernyigovi ismerősöm receptjét követem (számos középkori temploma miatt az ukrán Ravennának is becézett Csernyigovról már készül egy írás - időközben elkészült, itt olvashattok kedvenc ukrán városomról), egyszer egy egész napos, kimerítő városnézést követően ezzel örvendeztetett meg.

dsc05253.JPG

Hozzávalók:

Az adagok egy főre vannak számítva, lehet arányosan növelni minden összetevőt.

30 dkg disznóhús (mivel hamarabb megfő mint a borjú, ezért választottam a disznót, bár általában a borjút ajánlják)
5 dkg szalonna (aki szereti a szalonnás ízt, rakhat bele akár 10 dkg-ot is)

Zöldségek: 2-3 krumpli, 10-20 dkg káposzta (nem mértem le, a képen látszik mennyit tettem bele), 1 nagy vagy 2 kisebb cékla, 1-1 db sárgarépa és petrezselyem, 1-2 paradicsom, 1-2 kanál paradicsom-szósz (lehet belerakni paradicsomot is és szószt is, de ha nincs valamelyik otthon, akkor lehet csak külön szószt, vagy csak paradicsomot), 1 db paprika, 1 vörös vagy lilahagyma, 2-3 gerezd fokhagyma.

Fűszerek: petrezselyem, kapor, só, bors, 1-2 kanál bor.

Eszközök: Szükségünk lesz egy fazékra, egy serpenyőre és reszelőre.

Elkészítési idő: előkészületekkel együtt kb. egy óra alatt kész vagyunk vele.

dsc05237.JPG

Elkészítés:

1. Öntsünk egy liter vizet egy fazékba, és főzzük meg az apróra darabolt húst. A disznó nagyjából 20-30 perc alatt puha lesz.

dsc05239.JPG

2. Pucoljuk meg a krumplikat és vágjuk darabokra, majd adjuk a leveshez. A káposztát szintén vágjuk vékony szeletekre. Ha friss, gyenge a káposzta (nyáron, ősz elejéig) akkor hamar megpuhul és ráérünk csak a végén belerakni. A téli káposztát tovább kell főzni, ilyenkor a krumplival együtt rakjuk a levesbe. Nagyjából 10 perc alatt kezdenek megpuhulni.

dsc05241.JPG

3. Amíg a krumpli és a káposzta a hússal együtt fő, reszeljük le a céklákat, a répát és a petrezselymet! Melegítsünk néhány evőkanál olajat egy serpenyőben és rakjuk bele a reszelt zöldségeket, pár percig együtt pirítsuk. Közben vágjuk apróra a hagymát, paprikát, helyezzük a serpenyőbe és keverjük át.

dsc05242.JPG

4. Daraboljuk fel a paradicsomot, majd adjuk a piruló zöldségekhez. Keverjük össze és öntsünk hozzá néhány evőkanál paradicsomszószt. Rotyogtassuk még 1-2 percig, majd keverjük bele a főlő levesbe.

dsc05244.JPG

5. Ugyanekkor rakhatjuk bele a szárított zöldfűszereket is: néhány kanálnyi kapor és petrezselyem, pár szem feketebors. Ha van friss kaprunk és friss petrezselymünk, azt ne most, hanem csak a leges legvégén, a 7. pontnál adjuk hozzá.

dsc05246.JPG

6. Kockázzuk fel a szalonnát és a fokhagymát majd pároljuk őket néhány percig. Ha a szalonna jó zsíros, akkor nem is feltétlen kell alá olaj, de azért hogy az elején oda ne kapjon, egy kanállal azért rakhatunk bele. Igazándiból a receptek többsége szerint nem is kellene ezeket párolni, hanem húsdarálón, vagy más alkalmatosságon le kéne passzírozni a szalonnát és a fokhagymát majd a levesbe önteni. Mivel egy serpenyőt azért egyszerűbb mosogatni, mint egy húsdarálót, maradtam ennél a megoldásnál, nagyobb adagoknál lehet, hogy célravezető lehet a darálás is. Mindenesetre ha megvagyunk, öntsük a levesbe és 1-2 perc alatt főzzük össze.

dsc05247.JPG

7. Általában a legvégén, amikor már levettük a tűzről, szokás valamivel savanyítani. Ehhez használhatunk egy kis citromszeletet, vagy egy kevés (tényleg nagyon kevés, kb. egy mokkáskanálnyi) ecetet. De a legfinomabb akkor lesz a borscsunk, ha 2-3 evőkanál vörösbort adunk hozzá.

dsc05249.JPG

8. Tálaljuk egy kanál tejföllel, és a tökéletes hangulathoz egy jobbfajta ukrán vodkával!

dsc05252.JPG

Ukrán hangulatban

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tulapruton.blog.hu/api/trackback/id/tr9814354223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2019.01.15. 09:01:00

Nagyszeru, egyszer megprobalom.

mindenuttjooo · https://www.facebook.com/mindenuttjooo/ 2019.01.15. 16:45:34

Hmmm... de jól hangzik! És milyen jól néz ki! :-)

István Dudás 2019.01.15. 21:59:20

OK kipróbálom, de ennyit inkább 4 főre:)

trafikuty 2019.01.16. 15:29:12

Régóta vadászok valami használható receptre. Ez annak tűnik.

tulapruton 2019.01.17. 13:03:22

@trafikuty: Az összes, a blogban közölt recept olyan, amit kint tanultam (tehát autentikus) és itthon elkészítettem (tehát kipróbált, megvalósítható).

Ezt nem nagyon lehet elrontani, lehet játszani az összetevőkkel, arányokkal. Egy nagyon fontos dolog van: NEM kell bele cukor (néha találkozom ilyen receptekkel). Ha a céklát lereszelve pár percig pároljuk, lesz egy édeskés íze, emiatt felesleges (nem is egészséges) a cukor.

A másik, hogy magyar ízlésnek furcsa lehet a kapor mindenféle ételben való használata. Ha valakinek nem jön be (nekem bejön) akkor nyugodtan lehet bele tenni kapor helyett petrezselyem- vagy zellerzöldet is. Ha a cékla már régi, vagy sápika és nincs elég festékanyaga a színezéshez, egy kevés édes-nemes pirospaprikával felturbózható. A receptek többsége babérlevelet is ír, azt is nyugodtan lehet bele rakni.

Szóval bátran lehet kísérletezni, és 1-2 próba után úgyis kialakul a kedvencünk :-)

Lesznek még további céklás receptek is idővel, mert az orosz-ukrán-moldáv konyhák nagy változatossággal használják. Laktató előételtől salátákon és leveseken át főfogásokig és desszertekig szinte bármi készíthető céklából, de ettem már céklás kenyeret is.

Mivel nagyon egészséges, ezekből az ételekből jó lenne párat meghonosítani itthon is, mert a hagyományos céklasalátára azért hamar rá lehet unni. Egy méltatlanul kevéssé ismert, elhanyagolt, de változatosan, ízletesen elkészíthető, olcsó, tápláló zöldség. Lesznek még céklareceptek! :-)