Utazz velem Moldovába 2019-ben is!
2019. február 16. írta: tulapruton

Utazz velem Moldovába 2019-ben is!

Lassan elérkezik a tavasz, ideje a nyaralásra is gondolni. Aki még nem döntött, de itt van a blogon, valószínűleg érdekli Moldova. Talán készül is ide utazni. Nekik szól a következő ajánlatom:

Idén több utam is tudok ajánlani, aki Besszarábiát és Nyugat-Ukrajnát szeretné megismerni.

1) Moldáv autós körút: május 9. Tiraszpolban

Egy szárazföldi overland utakat szervező irodának köszönhetően májusban lesz egy saját gépkocsis körút. A nagy előny minden máshoz képest, hogy az ország kaotikus megközelítése megoldódik, mindenki saját autóval jöhet. Ez hátrány is, ha valaki nem szeret vezetni de összességében talán így járható be a legtöbb helyszín. Ha nem tudsz, nem szeretsz, nem akarsz vezetni, de jönnél, akkor is írjál, mert egyéni megbeszélés alapján, ha valakinek lesz hely a kocsijában lehet társulni.

84f7e8af.jpg

Időpont: 2019. május 4-11., szükséges szabadságok száma: 5 munkanap.

Ár: kialakítás alatt, hamarosan felkerül! Frissítés: előreláthatóan 400 euró/gépkocsi a nevezési díj, még tárgyalok a rallis céggel.

Szállás: kényelmes, de nem túl drága szállásokon, az esetek többségében falusi turizmus keretében. A szállásokat úgy állítottam össze, hogy általában gasztro-programot is tudnak szervezni.

Program:
1. nap: Budapestről indulva Románián keresztül közelítjük meg Moldovát. Útközben a legszebb bukovinai kolostorokat és az egykori fővárost, Suceavát nézzük meg. Este moldvai csángó gasztro-program. Bár Jászvásárra nem megyünk, de valami hasonlóra lehet számítani, mint amiről ebben a cikben írtam
2. nap: Moldova északi részének felderítése: természeti és kulturális érdekességek, várak, kanyonvölgyek, vízesések
3. nap: A Dnyeszter vonalát követve több kolostort érintve érkezünk a Răut-kanyonba. Este moldáv gasztro-program.
4. nap: Innen már nincs messze a főváros, ahova reggel érkezünk. Szállásfoglalás után városnézés, a Kisinyovot jól ismerő Iurie Sveţ helytörténész vezetésével. Délután, szigorúan tömegközlekedéssel (szerencsénkre gyakran járnak helyijáratú autóbuszok): a cricovai vagy mileşti micii (még nincs eldöntve melyik, akár ott a helyszínen is kitalálhatjuk, mert elég egy nappal korábban beregisztrálni) borászatok megtekintése, természetesen borkóstolóval.
5. nap: Elhagyjuk Kisinyovot és egy kis méz-kóstolóval indítjuk a napunkat, majd megnézzük Moldova legszebb, gótikus elemekkel díszített középkori templomát, délután pedig a kommunista szakadárok által ellenőrzött Dnyesztermenti Köztársaság felé vesszük az irányt. A senki által el nem ismert ország számos érdekességet rejt: mivel saját pénzük van először is pénzt váltunk, ezután megnézzük a középkori várat Benderben, elzarándokolunk világháborús magyar katonasírokhoz, ellátogatunk a világ legnagyobb vodkásüveg-múzeumába és megtekintünk egy igazi szocialista mintagazdaságot.
6. nap: Minden valószínűség szerint utazásunk fénypontja következik: a Győzelem Napja alkalmából rendezett falvonulás és díszszemle Tiraszpolban. Mivel hosszú út áll előttünk, mihelyst az utolsó felvonulók is elhagyták a főteret, továbbutazunk Gagauzia felé. Útközben megállunk Moldova legrégibb kőtemplománál, délután ismerkedünk Comrattal este pedig, amikor már mindenki letette kocsiját, élvezzük a gagauz vendégszeretetet.
7. nap: A nagyobb táv miatt korán kell indulnunk. Délelőtt az Prut-mocsarak Nemzeti Parkban ismerkedünk a helyi madárvilággal, csónakázási lehetőség és egy biogazdaság megtekintése. Délután átlépünk Romániába, az éjszakát egy gyimesi csángó faluban töltjük, ahol csángó gasztro-élményekben lesz részünk.
8. nap: hazautazás Magyarországra.
A program folyamatosan frissül, addig is érdeklődni lehet a lengyellaszlo@freemail.hu címen. 

 

2) Art Labyrinth fesztivál

A sok éves múltra visszatekintő Art Labyrinth fesztivál időpontja és helyszíne még nincs meg, amint a szervezők nyilvánosságra hozzák, itt közlöm. Mivel mindenképp tervezek leutazni, ha valaki szeretne, mehetünk együtt. FIGYELEM: ez az út nem utazási irodás, menet közben intézünk magunknak mindent. Egyelőre nincsenek konkrét tervek, nagyjából a következőről lenne szó: pár nappal a fesztivál előtt Ukrajnán keresztül lvovi (vagy odesszai, ezt majd megbeszéljük, lehet egyik irányba itt, visszafele ott) átszállással jutunk Moldovába. Nekem annyi programom van, hogy a nyári "hivatalos túra" kapcsán le kell utaznom Gagauziába, valamint Kisinyovban pár barátommal kell egyeztetni. Ezt követően megyünk a fesztiválra. A hetijegy 300 moldáv lej. Ezért nincs szolgáltatás, a zenekarok technikai biztosítását fedezi (aggregátor, sátrak, stb.). A vendégek sátrakban laknak. Hamarosan készítek egy beszámolót a tavalyi Art Labyrinth-ról, az alapján jobban képet kaphatunk, mire is lehet számítani. Aki bevállalja a nomádabb körülményeket, garantáltan felejthetetlen élményekben lesz része! A nyafogások és más kellemetlenségek elkerülése miatt csak olyan jöhet, akivel előtte egy személyes találkozó keretében egyeztettem.

3. Vonatos-buszos Moldáv körút

Részletek hamarosan.

4. Vonatos-buszos Nyugat-Ukrajna

Kárpátalján túl ritkán merészkednek a magyar utazók. Pedig Nyugat-Ukrajna, az egykori Galícia számos érdekességet rejt: történelmi városok, ősi várak, fatemplomok. A decemberben útnak indított Budapest - Munkács közvetlen vonatnak köszönhetően a korábbiaknál sokkal gyorsabban és főképp egyszerűbben, egyetlen átszállással elérhető a régió központja Lviv (németül Lemberg). Innen fogjuk egy hosszú-hétvége keretében mikrobusszal bejárni a környéket.

s1200.jpg

Időpont: 2019. szeptember 27 - október 2., szükséges szabadságok száma: 3 munkanap. Az ukrán vasúti jegyfoglalás sajátosságai miatt legkésőbb augusztus 20-ig lehet az útra jelentkezni. Ezt követően, amennyiben elfogytak a vonatjegyek, kizárólag olyan jelentkezést tudunk elfogadni, ha valaki egyénileg (repülővel, autóval) vállalja a Lvivbe történő kiutazást.

Szállás: három éjszaka Lviv központjában egy pedig egy kárpáti hegyi faluban.

Ár: 69 900 Ft + Budapest-Munkács vonatjegy, melyet mindenki egyénileg intéz. Az összeg magában foglalja az ukrán belföldi vonatokat, a mikrobuszos út költségeit, a múzeumi belépőket, napi egy gasztro-programot, szállásokat.

Program:
1. nap: Budapesti indulás 7:20-kor a Nyugatiból.
FIGYELEM: a szervezők ezzel a járattal mennek, de mivel az utazás egyéni, ha valaki akar, akkor máshogy is mehet, saját autóval, vagy akár repülhet is (lengyelországi átszállással van fapados), lényeg, hogy ha valaki nem velünk jön, akkor legkésőbb szeptember 28-án reggel 8-kor Lvivben, előre megbeszélt helyen tud csatlakozni. Ha bármilyen okból nem lesz ott a megbeszélt időpontban, akkor viszont nem tudunk rá várni, emiatt ajánlott a közös leutazás.
Munkácson rövid városnézés (a belváros fog beleférni, a vár már valószínűleg nem, de megoldható, hogy a csapat kétfele szakad és akit a vár érdekel jobban, azt nézi meg az egyik vezetővel, akit a belváros, az a másik túravezetővel azt), majd a késő délutáni órákban továbbvonatozunk Lvivbe. Vonatunk a maga ukrános lassúságával fog csattogni, de ezt érdemes élményként felfogni - legalább lesz idő gyönyörködni a Kárpátok hegyeiben. Már sötétedés után érünk Lvivbe, ahol elfoglaljuk szállásunkat.
2. nap: Délelőtt ismerkedés Lviv belvárosával. Ebéd után buszra szállunk, egy kolostort és egy kisvárost fogunk megnézni - mely szép fatemplomával, a várral és a hangulatos utcákkal a lengyel múlt igazi gyöngyszeme. Sötétedést követően visszatérünk Lvivbe, ahol ukrán vacsoraesttel zárjuk napunkat.
3. nap: Mivel hosszabb út áll előttünk, kora délelőtt indulunk Lviv megye legszebb kastélyainak és várainak felderítésére. Ezekről a helyekről még nem írtam a blogon, de a szomszédos Ternopil megye várairól már igen, valami hasonlóra lehet számítani itt is. Délután folytatjuk a már megkezdett lvivi városnéző programunkat, ezúttal a régi óváros sikátorait járjuk be. Este kozák gasztro-élmények, mindenki megkóstolhatja az igazi ukrán borscsot.
4. nap: Délelőtt még néhány, eddig kimaradt látványosságot járunk be: Ukrajna egyik legszebb falumúzeumát, ahol a Kárpátok vidékének népi építészetével ismerkedünk, valamint a kolozsvári Házsongárdi temetőhöz hasonlítható, régi, díszes síremlékeiről híres Licsakovszki temetőt. Dél körül indulunk Drogobicsba, ahol az óvárossal és az egykori sóbányászat emlékeivel ismerkedünk. Ezután irány a Kárpátok, kis séta az Urics Nemzeti Park legszebb részein. Éjszaka egy hegyi faluban falusi turizmus keretében, jellegzetes hucul vacsorával.
5. nap: Kora reggel visszavonatozunk Munkácsra, majd 12:30-kor tovább Budapestre. A vonat indulásáig lesz egy kevés idő, mely bevásárlásra, ajándéktárgyak vételére elégséges, de munkácsi városnézésre már nem. Érkezés Budapestre 18:37-kor.

+1) Borfesztivál

Még közel sem biztos, de lehet, hogy szervezek egy kb. önköltséges kis csapatot az őszi borfesztiválra, október első hétvégéjére. Ennek részletei szintén később következnek.

Aki az egyéni utazás mellett dönt, ebben a cikkemben szedtem össze néhány tanácsot.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tulapruton.blog.hu/api/trackback/id/tr8513857778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.