Odessza
2019. május 16. írta: tulapruton

Odessza

Kijev és Harkov után Ukrajna harmadik városa nagy kedvencem. Lassan itt a nyár, ha valaki szeretne olcsó de szép és tartalmas helyen nyaralni, bátran ajánlom Odesszát, nem fog csalódni.

dsc04010.JPG

Ha érdekel a poszt-szovjet régió, csatlakozz facebook csoportunkhoz! Itt felteheted a kérdéseidet a térséget jól ismerőkhöz, megoszthatod képeidet, élményeidet is! Katt ide: Poszt-szovjet utazás.

Bár a terület ősidőktől fogva lakott, görög kereskedők is megfordultak errefelé, de magának a városnak a története nem nyúlik vissza túl régre. Az orosz-török háborúk során a XVIII. században a cári csapatok egyre inkább kiszorították a törököt, és legfőbb szövetségesét, a tatár kánt a Fekete-tenger északi partvidékéről. Az addig jelentősebb hadiflottával nem rendelkező Orosz Birodalom katonai vezetése elérkezettnek látta az időt egy ütőképesebb tengeri haderő létrehozásához. Ehhez első lépés volt, hogy egy megfelelő kikötőt kellett kialakítani. Katalin cárnő parancsára Szuvorov tábornok 1794. május 27-én tette le az alapkövét annak a katonai tábornak, amely köré később kiépült a mai Odessza. Magának a városnak a felépítése már inkább a híres francia Richelieu bíboros unokaöccsének, a forradalom elől menekülő Armand Richelieu hercegnek a nevéhez fűződik.

dsc04023.JPG

Ahogy a török támogatást élvező tatárok egyre inkább kiszorultak a partvidékről és megnövekedett a polgári lakosság létszáma, a város hamar virágzásnak indult. Egyre növekvő jelentőségű kikötője révén fontos kereskedelmi, gazdasági központ lett, amely magával hozta a kultúra felvirágzását. Besszarábiai száműzetése során Puskin is több alkalommal megfordult itt, írásaiban kedves emlékként tekint vissza rá.

Ott őszig látunk kék eget
Ott sok hajó ring-leng a szélben
S lendít vásári életet,
Európa lüktet ott, s lobog ma,
Mindent megélénkít ragyogva
Dús tarkasággal ott a Dél.
Az utcán víg beszéd zenél:
Olasz föld hangja, kedves, édes;
Itt büszke szláv jár, francia,
Spanyol-, s Örményország fia,
És moldován, ki még nehézkes.

A XIX. század közepére már a cári birodalom negyedik legnagyobb városává nőtte ki magát, az épületek a pétervári stílust idézik: a klasszicista házsorok, a közöttük emelkedő kisebb-nagyobb templomok talán az egyik legszebb ukrajnai várossá emelik Odesszát.

dsc04028.JPG

A vonattal érkezők a vasútállomás már eleve impozáns épületéből kilépve elsőként a Szent Panteleimon templom kupoláit pillantják meg. A templomot 1876-ban athoszi szerzetesek alapították, magasba nyúló középső aranykupolája és a körülötte emelkedő négy kisebb kupola a középkori orosz templomok stílusában készült. Mellette, vele egybeépülve kolostor és teológiai szeminárium működik.

dsc03985.JPG

Innen akármelyik utcán elindulhatunk a belváros felé. Bár közel két km, hacsak nem sietünk valahová időpontra, nem érdemes tömegközlekedési eszközre pattanni. A jobbára a XIX. században épült, egységes stílusú házak közt megérezhetünk valamit az orosz regényekben oly sokszor megénekelt odesszai világból. Ha találunk itt-ott egy-egy nyitva lévő ajtót, kukkantsunk be a bérházak belső udvarába is: a köteleken száradó ruhák olaszos hangulatot adnak, a hulló vakolatú falakon kaotikus kuszaságban tekergő elektromos vezetékek halmaza pedig igazi szovjet jellegzetesség.

dsc03989.JPG

Mivel az összes utca a belvárosig visz, előbb-utóbb eljutunk az Operaházhoz. 1883-87 között épült, 1700 fős nagyterme híres az akusztikájáról. Homlokzati szobrai között többek közt Puskint és Gogolt láthatjuk. Puskinról már volt szó, Gogol úgy kötődik a városhoz, hogy 1850-51-ben vendégeskedett itt rokonainál, a mai Gogol utca 11-ben. Többek közt ott írta a Holt lelkeket, a mai Operaház elődjében pedig személyesen irányította a Revizor próbáit. Rajta kívül még az orosz irodalom és zeneművészet számos kiemelkedő alakja megfordult itt: többek közt Csajkovszkij is vezényelte "A pikk dáma" előadását. Azért úgy párszor, amikor megálltam az épület előtt, belegondoltam, milyen lehetett, amikor mondjuk egy Csajkovszkij vezényelte a saját művét... Akinek van rá lehetősége - és persze megfelelő öltözete, látogasson el egy előadásra - az odesszai opera társulata ma is világhírű. 

dsc04042.JPG

odesa-opera-ballet-theatre-odesa-4.jpg

Belső kép: opera.odessa.ua.

Az Operaházzal szemben két múzeum áll: a Tengerészeti Múzeum egy 2005-ös tűzvészben szinte megsemmisült. A 80 000 darabos gyűjtemény felbecsülhetetlen károkat szenvedett. Bár az épületet helyrehozták, zárva van, a több ezer elégett hajómakett és egyéb kiállított tárgy pótlása több évtizednyi munka, ha valaha megvalósul egyáltalán... A másik, a Régészeti múzeum viszont látogatható. A város bronzkortól kezdődő történelméből mutatnak be gazdag leletanyagot. 

dsc03995.JPG

Itt kezdődik a Primorszkij Bulvár, a híres tengerparti sétány. Délutánonként, vagy kellemesen langyos nyárestéken megtelik pihenő helyiekkel és turistákkal. Mutatványosok, utcazenészek, rohangáló kisgyerekek birodalma ilyenkor ez az árnyas park.

dsc04024.JPG

dsc04211.JPG

Talán a legismertebb látnivaló a 192 fokból álló Patyomkin lépcső, melyen a kikötőbe sétálhatunk le. A lustábbak siklóval is megtehetik az utat, de a hangulat miatt érdemes legalább egyik irányban gyalogolni.

dsc04203.JPG

Eredetileg Richelieu lépcső volt a tisztes neve, csak Eizenstein 1925-ös Patyomkin páncélos filmje óta ragadt rajt a Patyomkin lépcső. Ez volt talán a szovjet filmművészet első nagysikerű alkotása, melynek a híres lépcsőjelenete itt játszódik.

A kikötő ma is forgalmas, Ukrajna legjelentősebb tengeri kapuja. Ma már a személyforgalom visszaszorult, bár rendszeresen jár hajó Isztambulba, alkalmanként a grúziai Potiba, de elsősorban mint teherkikötő fontos. Gorkij az 1890-es években rakodómunkásként dolgozott itt, nagyon érzékletesen örökíti meg az ezerféle zajt, ami eljut az ember fülébe, ha pár percre kiülünk valamelyik padra, ma is ugyanígy hallhatjuk ezeket:

"A horgonylánc csörömpölése, a rakományokat ideszállító vagonok tengelykötésének zaja, a kövezetre esett vaslemezek érces sikoltása, az épületfa tompa koppanása, a bérkocsik zörgése, a hajók hol fülsértő érdes, hol fojtottan bömbölő füttye, a rakodómunkások, tengerészek és vámőrök kiáltozása: mind-mind a dolgos nap süketítő muzsikájává olvad össze és néhány ölnyire a kikötő felett viharosan kavarog a levegőben: a földről egyre újabb és újabb zajhullámok röppennek fel hozzá és hol tompán morajlóan ráznak meg mindent körös-körül, hol élesen harsányan hasítanak bele a fülledt levegőbe." Makai Imre fordítása.

Mennyire más ez a hangulat, az ipar zaja, mint Puskin nyolc évtizeddel korábbi vallomása a népek kavalkádjáról!

dsc04022.JPG

Magyarként érdemes egy pillantást vetni a darukra: az egykori Ganz-Mávag darui napjainkig szolgálják a kikötőt.

dsc04017.JPG

Visszatérve a sétányra, álljunk meg egy pillanatra Richelieu szobra előtt. A városépítő francia római tógában került megörökítésre. A közelben, a következő térnél emelkedik az alapító Katalin cárnő szobra.

dsc04206.JPG

dsc04209.JPG

Az egymilliós Odessza lüktető szíve a sétálóutca. A kávéházak teraszaira kiülő vendégek látványa igazi mediterrán hangulatot teremt.

dsc04031.JPG

A sétálóutca végétől nem messze találjuk a város főtemplomát, az Úr Színeváltozása székesegyházat. Ha valaki rendszeres olvasója a blognak és esetleg a kisinyovi székesegyházra asszociálna a látvány után, nem jár messze az igazságtól. Nagyjából ugyanakkor épült, az építtető is ugyanaz a Bănilescu Bodoni besszarábiai metropolita volt, akit már Kisinyov kapcsán számos alkalommal emlegettem. 

00-sobor.jpg

Ez nem saját kép, nekem sehogy sem sikerült egyben lefényképezni az egész épületet, ahogy a következő, belső kép sem saját. A képek forrásai lent, a linkek közt!

4727871.jpg

Végezetül meg kell emlékezni a katakombákról. 100 grivnya a belépő, ami ukrán árak mellett nem kevés, de semmiképp nem szabad kihagyni. Odessza jól megmunkálható, harmadidőszaki mészkőre épült, és az építőanyagot a város alól bányászták ki. Ennek eredménye egy sok kilométeres labirintus, lényegében az összes ház alatt található egy-egy pincerendszer, melyek egymással is összeköttetésben állnak. Ez a földalatti birodalom mai napig nincs teljesen feltárva, ezért kizárólag vezetett túrák keretében látogatható. Mivel ez lényegében egy "bevehetetlen erőd", a II. Világháborúban a fasiszta megszállás idején ez volt az ellenállás fő fészke. Kép a túraszervező honlapjáról.

s1200.jpg

Ezeken a "kötelező" látványosságokon túl még számos templom, palota, park található Odesszában. Talán majd egyszer folytatom egy második résszel is, mert egy alkalommal - nem megismerhető. Tengerparti város lévén, természetesen vannak nagyon jó, homokos strandok, egyik-másik a városközpont közvetlen közelében. De az odesszai strandok is egy külön anyag lesz majd egyszer. Mindenesetre aki ide elvetődik, ne csak a pipákra törekedjen, hogy mit tud kihúzni a "bakancslistájából". Bóklásszon szabadon, vesszen el az utcák közt, és inkább a hely hangulatát próbálja magába szívni, mintsem pipálgatni az útikönyvek listáit.

dsc04027.JPG

Odesszai hangulat a belvárostól kissé távolabb.

És akkor elérkeztünk a legjobb részhez: mit együnk? A belvárosban számos nemzetközi és ukrán étterem található, bár ukrán viszonyok mellett Odessza nem tartozik az olcsó helyek közé, nyugati árakhoz képest nem drága. Ennek ellenére talán a Privoz piacot ajánlanám, a vasútállomás mellett. Már maga a Privoz is hatalmas élmény, aki még nem járt keleti bazárban. Egyfajta "szovjet multikulti", ahol a grúz teaárus bácsin, a vágott szemű közép-ázsiai (tán üzbég vagy kazah) salátaárus néniken át a tőzsgyökeres odesszai halászok tengeri herkentyűkkel megpakolt standjaiig mindent találunk. Abból a puskini hangulatból, amit még az elején írtam, itt még megérzünk valamennyit.

dsc03982.JPG

Van itt egy törzshelyem: egy üzbég étterem. Igazából nem is egy, hanem sok üzbég és tatár étterem van a Privozon, aki egzotikusabb ízekre vágyik, mindenképp ajánlom a kipróbálásukat.

dsc04188.JPG

Ha jól mefigyeljük a képet, a leveshez kést és villát hoztak. Nem tévedésből, a felszólgálót kimondottan kértem, hogy ezúttal levest szeretnék enni, azok közül ajánljon. Ennek ellenére mint látható, kést és villát hozott. Persze egy Mátyás királyos meséken szocializálódott magyaron nem tudnak kifogni holmi özbegek, akikkel már Vámbérynek is meggyűlt a baja. Megettem a levest kenyérrel :-) Amúgy finom volt, 45 grivnya, ayrannal (joghurtital) együtt.

 

Megközelítés:

Odessza bármely nagyobb ukrán városból (így Ungvárról is) könnyen elérhető vonattal. Kisinyovból napi több autóbusz közlekedik, a Kisinyov - Odessza telekocsi is gyakori. Ugyanígy a szállás sem gond: az idegenforgalom miatt minden árkategóriában bőséges a választék.

FRISSÍTÉS (2019. augusztus): Sajnos novembertől lesz közvetlen fapados repülő Budapestről és még számos nyugati nagyvárosból Odesszába. Ez a fellendülő tömegturizmus vélhetően, ahogyan ezernyi más esetben is, egycsapásra véget vet a hangulatának. A város feltelik részeg britekkel, óbégató németekkel, és más hasonlóakkal (elég csak megnézni Budapest belvárosát...), akik azt hiszik (sőt elvárják), hogy a pénzükért bármit kapnak: a nőktől a olcsó vodkáig. Anélkül, hogy bármit is szeretnének megérteni a városból, annak múltjából, vagy jelenéből. A tömegturistának ilyenre már nincs igénye, de ideje sem. Még Hemingway-nél olvastam valahol - nem emlékszem szó szerint, de a lényege az: két hét nagyon kevés arra, hogy megismerjünk egy országot. A fapadossal érkező tömegturista pedig nemhogy két hetet nem fog itt eltölteni (egyben még nekem sem sikerült 2-3 napnál többet), de két napot is alig. Majd ide is járnak egynapos kávézásokra, mint Milánóba vagy Nápolyba szokás, szelfiznek a Patyomkin lépcsőn, röhögnek azon, hogy mások hogyan élnek, de a felszín alá már nem tudnak (nem is akarnak) belátni. Hamarosan tehát minden tele lesz majd angol feliratokkal, turista-bóvli kacatokkal, és mivel meg tudják fizetni, az árakat is felhajtják. Aki pedig Puskin, Gorkij, Csajkovszkij, Ajvazovszkij, Bernardazzi Odesszájából is szeretne valamit látni, igyekezzen!

Felhasznált források:

A nem saját képek a fotokto.ru és az odesszai székesegyház hivatalos honlapjáról származnak.

Odesszai katakombák, Operaház.

Odessza város hivatalos honlapja.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tulapruton.blog.hu/api/trackback/id/tr1714830920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyöngyösi Zoltán · https://hovamerre.blog.hu/ 2019.05.17. 07:29:13

De nagy vágyam, hogy egyszer eljussak ide... A poszt jó, grat.

bandigyerek 2019.05.18. 06:55:39

közbiztonságról nem esett szó, pedig az is érdekelne...

Ducasse 2019.05.18. 06:55:24

Még valami! Odesszának van nemzetközi repülőtere, csak sajnos Magyarországgal nincs közvetlen összeköttetés. Legkényelmesebben közvetlenűl Bécsből érhető el az Austrian Airline-nak naponta 2 közvetlen járata is van. Átszállással lényegesen olcsóbban az Ukrán Nemzetközi Légitársasággal UIA (Kievi átszállással) vagy az Air Baltic lett légitársasággal (Rigai átszállással) érhető el. A valamivel több mint 7 kilométeres homokos strandján minden igényt kielégítő strandolási lehetőség van az exkluzív fizetős strandoktól kezdve a teljesen nomád partszakaszokig.

Coco Binky · http://cocobinky.blog.hu 2019.05.18. 06:55:26

Nekem is a bakancslistámon Odessza. Ilyenkor tavasszal a hársfák illata keveredik a tenger illatával ... Egy régi film egy részlete -- Dzsesszből vagyunk. Ezt a jelenetet Odesszában forgatták ---> www.youtube.com/watch?v=6oQDhA25JIE

Egy odesszai lány küldte nekem ezt a zeneszámot, egy odesszai együttes a Zerkalo (Tükör) Tenger című száma ---> www.youtube.com/watch?time_continue=33&v=-qu-_02UeeY

Ducasse 2019.05.18. 06:55:29

Kiváló hely, most kell menni idén nyáron, míg ki nem békülnek Oroszországgal. A város turisztikai infrastruktúrája a Szovjetunióra épült, de mióta nem jöhetnek az orosz vendégek nagymértékben lementek a szállások árai. Igazán európai város a mi az építészetet és a hangulatot illeti. Bár Ukrajna 3. legnagyobb városa az utolsó népszámlálás (2015) adatai szerint a lakosság 78%-a oroszul beszél: en.wikipedia.org/wiki/Odessa#Demographics

Bright side of life 2019.05.18. 11:55:35

Jó írás, eddig nem volt tervben, de most már ott van.:)

masada 2019.05.18. 11:55:54

Nagyon szép OROSZ város!

Ducasse 2019.05.18. 20:38:18

Egy hetet töltöttem a közelmúltban ott. Teljes biztonságban éreztem magam. Mondták ugyan, hogy a szolgáltatásban "olasz" viszonyokra számítsak és figyeljek a taxisokra, pincérekre stb. de engem az egy hét alatt egyszer sem akartak átvágni, igaz én jól beszélek oroszul!

Gevlekte Salamander 2019.05.19. 07:14:07

Gyerekkorom egyik kedvenc könyve a “Távolban egy fehér vitorla” Odesszában játszódik, jól bemutatja a várost és a cári Oroszország utolsó előtti évtizedét. Felnőttként is jó elolvasni.

ruba 2019.05.29. 18:50:24

@bandigyerek: A közbiztonság kiváló.

Ducasse 2019.06.05. 18:40:48

Kiváló hely, most kell menni idén nyáron, míg ki nem békülnek Oroszországgal. A város turisztikai infrastruktúrája a Szovjetunióra épült, de mióta nem jöhetnek az orosz vendégek nagymértékben lementek a szállások árai. Igazán európai város a mi az építészetet és a hangulatot illeti. Bár Ukrajna 3. legnagyobb városa az utolsó népszámlálás (2015) adatai szerint a lakosság 78%-a oroszul beszél: en.wikipedia.org/wiki/Odessa#Demographics