Végre itt a tavasz, a hosszú tél után lassan lesznek friss zöldségek. A kelet-európai konyhák nagy kedvencei a jobbára előételként (закуска) tálalt salátaféleségek. A következőkben a blogomon időről-időre fogok majd megjelentetni ilyen saláta-recepteket, hiszen rendkívül változatos és finom hidegkonyhai étkeket tudnak készíteni, számos szakácskönyv foglalkozik ezzel a témával. Az egyházi hagyományban sem véletlenül szerepel egyfajta tavaszi "méregtelenítő kúra": a Húsvétot megelőző böjti időszak. Mivel nyugati számítás szerint ma van a "Húshagyó kedd", ezzel kezdetét veszi a böjt, időszerű egy húsmentes receptet megosztani.
Az egyik legelső tavaszi zöldségféle a retek, mely fontos vitaminforrás. Rögtön két receptet mutatok be, mert ezek eléggé egyszerű dolgok, külön-külön nem tenne ki egy jobb cikknyi mennyiséget, ezért két, hasonló stílusú előétel következik! Mivel a cikk írásának és fényképezésének idején még nem volt tavaszi retek ezért jégcsapretekből készítettem, de aki szereti az erősebb ízeket, fekete retket is használhat. Piros retek esetén meghámozni sem szükséges.
Majonézes reteksaláta almával
Hozzávalók: egy csomó retek (vagy néhány fekete retek, 1-2 jégcsapretek, ízlés szerint bármely retek-fajtából jó), alma, 1-2 gerezd fokhagyma (a fényképről lemaradt), majonéz.
Elkészítés: Hámozzuk meg az almát és a retket, daraboljuk őket fel, adjuk hozzá az összenyomott vagy apróra vágott fokhagymát, keverjük őket össze, öntsük le majonézzel (többet is lehet használni, mint én a képen, csak nekem nem volt több majonézem), ismét keverjük jól át! Azonnal is fogyasztható, de hűtőben 1-2 órát pihentetve az ízek kellemesen összeérnek.
Majonézes reteksaláta tojással
Hozzávalók: egy csomó retek (ugyanúgy, mint az előzőnél, fekete retek vagy jégcsapretek is használható), 1-2 keményre főtt tojás, a recept még ír egy paprikát, én azt kihagytam (nem volt itthon), majonéz. Az ízesítéshez: kevés só, snidling, petrezselyem-zöld (szárítottat használtam, de március közepétől már van friss).
Elkészítés: Hámozzuk meg a retket (a piros retket nem kell), daraboljunk fel minden összetevőt (retek, tojás, ha rakunk bele, akkor paprika), adjuk hozzá a snidling és petrezselyem-zöldet. Keverjük őket össze, sózzuk ízlés szerint, öntsük le majonézzel, ismét keverjük jól át! Szintén jót tesz neki, ha hűtőben 1-2 órát pihentetjük.
A kész salátát lásd a nyitóképen.
Ha valaki kíváncsi az eredeti receptre, ebből dolgoztam.