Nyilvánosak a 2014-es népszámlálás eredményei
2017. június 14. írta: tulapruton

Nyilvánosak a 2014-es népszámlálás eredményei

Nem terveztem ezen a héten cikket írni, ezért ez most egy rendkívüli bejegyzés lesz. Nyilvánosságra kerültek a 2014-es népszámlálás eredményei. Az adatok katasztrofálisan rosszak, ennek fényében talán érthető, hogy több, mint három évig kerülték a nyilvánosságra hozatalukat.

Mivel a rengeteg excel táblázat alapos áttanulmányozása és kiértékelése hosszabb időt vesz igénybe, valószínűleg csak nyár végén fogok erről egy részletes elemzést készíteni. Addig is a fontosabb adatok:

-------------------------------------------------------------------
FRISSÍTÉS: elkészült a részletes elemzés, itt olvasható: Demográfiai katasztrófa.

   A PMR demográfiájáról pedig itt írok.
-------------------------------------------------------------------

Összlakosság: 2 998 235 fő, ez 11,4%-al kevesebb a tíz évvel korábbinál. Ebből 38,2% városban él, 61,8% falun. Bizakodásra ad ugyanakkor okot, hogy a kor szerinti összetétel kevésbé torz, mint Magyarországon. A lakosság 10,1%-a 65 év feletti és 19,5%-a 18 év alatti. A többszázezer fős népességcsökkenést tehát nem annyira az alacsony gyermekvállalási hajlandóság, mindinkább a kivándorlás okozta.

Nyelvi összetétel: 55,1% moldáv, 22,8% román, 9,4% orosz, 4,1% gagauz, 3,8% ukrán, 1,5% bolgár, 3,3% egyéb vagy nem válaszolt.

Néhány fontos térkép (forrás: Moldáv Statisztikai Hivatal). Ha valaki szeretne valamit írni Moldováról, akkor már ezeket az adatokat használja!

Népsűrűség:

masolas_densitatea_populatiei_comune_a3.jpg

Nemzetiségek:

masolas_etnie.jpg

Anyanyelv:

masolas_limba_materna_a4.jpg

A fenti oldalon megtalálható ezeknek a térképeknek a nagyméretű változata, valamint a részletes adatok Excel táblázatokban. De ezeket majd igyekszem itt is ismertetni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tulapruton.blog.hu/api/trackback/id/tr312592569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása