Kisinyov top 10
2019. június 05. írta: tulapruton

Kisinyov top 10

A moldáv főváros legérdekesebb látnivalói

Az utóbbi időben számos tízes listát láttam a világ legkülönfélébb városairól, hol, miket nézzünk meg egy villámlátogatás során. Sajnos ezekben az összeállításokban sem moldáv sem ukrán célpontokat nem találtam. Továbbra is azt tartom, amit a blogban már az indulása óta hangoztatok, hogy bár olyan egetrengetően hatalmas turistaattrakciókra nem kell számítani Moldovában, de érdemes azért meglátogatni, sőt egy picit több időt rászánni. Persze ez a több idő sokaknak nem megoldható, így elsősorban nekik készítettem ezt az összeállítást, bízva benne, hogy a nyáron sokak választják úti céljukként. Sok alatt persze nem egy olasz-riviéra szintű turistadömpinget értek, mondjuk inkább úgy, néhányan. A lista teljesen szubjektív, ha valakinek van kedve kiegészíteni másokkal, lent a kommentekben írhat további javaslatokat. Egyszer már volt egy Moldova top 5, amiben egy helyiek által összeállított listát tettem közzé. Itt ez most csak a fővárosra és vonzáskörzetére vonatkozik és saját találmány. Moldova legérdekesebb látnivalóit a Moldova top 10 cikkben gyűjtöttem össze.

 

1. Székesegyház

volt_2019_05_26.jpg

A belvárosi parkban emelkedő templom Kisinyov legfontosabb nevezetessége. Az előtte lévő harangtoronnyal és a török kiűzésének emléket állító diadalívvel együtt a városkép egyik meghatározó épülete. 1830-36 között épült, orosz klasszicista stílusban, belsejét nagyméretű fa ikonosztáz díszíti. A II. Világháború után hangversenyteremmé alakították, ma ismét a kisinyovi metropolita főtemploma. Megtekintése után érdemes egy picit a parkban sétálgatni: délutánonként népszerű a helyiek közt is. Számos más templomot találunk még a városban, melyekről a Kisinyovi templomokban írok.

 

2. Ştefan cel Mare szobra

volt_2019_5_7_stafan.jpg

A székesegyház mellett Kisinyov másik jelképe a Nagy István moldvai fejedelmet ábrázoló szobor. 1927-ben készítették, egy XV. századi miniatúra alapján, így a művészettörténészek hiteles ábrázolásnak tartják. A moldvai fejedelmek palástját viseli, fején az uralkodói korona. A jobb kezében tartott karddal a földre támaszkodik, baljában egy keresztet emel magasba: a kompozíció szimbóluma a törökök felett aratott győzelem. Bár ő még ellenállt a betöréseknek, de halála után néhány évvel országa az oszmán szultánok vazallusává lett. A szobornak kalandos története volt: a II. Világháborúban egy darabig eltűnt, majd hógolyózó diákok, 1945 telén véletlenül bukkantak rá egy erdőben. Az esetet jelentették az épp itt tartózkodó Zsukov marsallnak, aki azonnali hatállyal intézkedett az ügyben, és ez lett az első dolog, amit helyreállítottak a világháborút követően. De nem sokáig maradt a helyén: az 50-es években néhány évig Sztálin szobrára cserélték, a fejedelem csak az ő halálát követően kerülhetett vissza. Mögötte húzódik a város egyik legkedveltebb parkja, a 200 éves Puskin park.

 

3. Természettudományi Múzeum

ethnography-museum-chisinau-moldova.jpg

Személyes kedvencem a város múzeumai közül. Teljes néven Nemzeti néprajzi és természettudományi múzeum (Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala). Moldova legrégibb és mai napig legjelentősebb közgyűjteménye egy különleges, orientális stílusú épületben kapott helyet. A tervező Alexej Suszev ugyanis Szamarkand építészeti felméréséből írta a XIX. század végén a diplomamunkáját. Ezek az élmények végigkísérték munkásságát, számos alkotásán feltűnnek a keleti minták. A múzeumnak jelentős az őslénytani gyűjteménye, a leghíresebb egy épségben fennmaradt kapafogú őselefánt. Rajta kívül még számos gerinces és gerinctelen ősállat fosszíliáit láthatjuk. A néprajzi részleg régészeti anyagot, népi berendezési tárgyakat, ruhákat mutat be. Erről és a többi, fontos múzeumról az öt legjobb kisinyovi múzeum cikkben írok.

 

4. Parkok

59a3ab9ff0fb8fd921efcadebc342f8b_369.jpg

Nemrég fejeződött be a Valea Morilor park felújítása

A moldáv fővárost sokszor a "legzöldebb város" néven emlegetik. Lehet, hogy van ebben a jelzőben némi túlzás, de tény, hogy 19 nagyobb és számos kisebb park, 23 tó, két botanikus kert teszi változatossá a képet. Összesen több száz hektárt borít zöldfelület. A városközponthoz közeliek inkább csak egy délutáni sétára csábítanak, de a hatalmas, 100 hektárnál nagyobb parkok egész napos piknikeknek, társas összejöveteleknek, saslik-sütéseknek, grill-partiknak adnak otthont. Több tó fürdésre is alkalmas, melyek a nyári hőségben főleg a fiatalok közt örvendenek nagy népszerűségnek. A kisinyovi parkokat ebben a cikkben mutattam be.

 

5. Víztorony

1-15.jpg

A belváros szélén, a Valea Morilor tóhoz vezető nemrég felújított lépcsősornál magasodik ez a múlt századból itt maradt alkotás. A XIX. század második felében, a vízvezetékhálózat fejlesztése szükségessé tette a víztornyok építését. A munkával a város akkori, olasz származású főépítészét, Alessandro Bernardazzit bízták meg. Több hasonló állt valaha, de csak ez az egy maradt fenn. Sokáig elárvulva pusztult, majd néhány éve szépen felújították, belsejében pedig várostörténeti múzeumot alakítottak ki. A torony tetejéből kimehetünk a körerkélyre, innen nyílik talán a legjobb panoráma a fővárosra (igazából nem is nagyon van más hasonlóan magas épület a belvárosban, ahová felmehetnénk). Bernardazzi nevéhez ezen kívül még jópár épület köthető, munkásságáról írok a kisinyovi főépítész c. írásban.

 

6. Puskin Múzeum

48-_-01s.jpg

A külföldiek közt talán a legismertebb múzeum egész Moldovában. Puskint a cári hatalmat kritizáló írásai miatt száműzetésre ítélték, melyet 1820-24 között töltött le Besszarábiában. Az udvaron áll az a korhűen berendezett ház, amelyben 3 évig lakott: itt írta számos versét, itt kezdte el az Anyegint is. Mivel jó kapcsolatai voltak a kormányzóság elöljáróival, többé-kevésbé szabadon mozoghatott, Inzov tábornokot elkísérhette kaukázusi útjára, melynek élményeiből született A kaukázusi fogoly. A mellette álló épületben mutatják be Puskin korát, személyes tárgyait, kéziratait. A költő nem csak írt, hanem festett is: akvarelljeit, grafikáit szintén megcsodálhatják a látogatók. A múzeumról részletesen ebben a cikkben írtam.

 

7. Eternitate emlékmű

chi_in_u_memorial_complex_eternitate_by_pudelek.jpg

A II. Világháború áldozatainak állít emléket az Eternitate emlékmű és a körülötte kialakított park. Központi eleme az öt, egymásnak támasztott, stilizált puskából kialakított gúla, mely alatt örökláng lobog. A letámasztott puskák a háború végét, a béke eljövetelét szimbolizálják. Körülötte nagyméretű domborművek jelenítik meg a háború, és a háború utáni újjáépítés pillanatait. A parkhoz csatlakozik a hősi temető, ahol a Kisinyov 1944 augusztus 20-29 közötti ostromakor elhunytak sírjai közt tehetünk egy kis sétát. Bár az egész inkább a szovjet korszak egy kissé nyomasztóan monumentális alkotása, ha van időnk, érdemes kisétálni, vagy kitrolizni. A főutca Izmail út felőli végéről a 9, 20-as trolik "Memorial" megállója, vagy közvetlenül a belvárosból (Bodoni Metropolita utca felől) a 7, 10-es trolik "Cinematograful Gaudeamus" megállótól mintegy 200 m séta. A korszak más alkotásaival a Szovjet Kisinyov írásomban lehet megismerkedni.

 

8. Trolibuszozás

chisinau17.jpg

A repülőtérre tartó modern trolibusz a városháza előtt

Kisinyov közlekedése alapvetően a trolibusz-hálózaton alapul. Nem lehet teljes a látogatás tehát, ha nem próbáljuk ki a trolizást. Akár városnézésre is használhatjuk, a jegy mindössze két lejbe kerül (kevesebb, mint 40 Ft), minden trolin van egy kalauz, felszállás után nála tudjuk megvenni. A várost több mint 30 trolivonal szolgálja ki, lényegében bárhova eljuthatunk vele. Ma már az új, önjáró üzzemmódra is képes trolibuszokkal az agglomeráció számos települése bekapcsolódik a városi hálózatba. Kimehetünk a Botanicára (Botanikus kert, Falumúzeum, Állatkert, horgásztó, 15, 18-as járat), vagy a város másik végén az Izvor park tavaihoz, a nyári időszakban fürdeni (5, 23), esetleg, aki valami "nagyon szovjetre" vágyik, Kisinyov legnagyobb lakótelepére, a Ciocanára (Puskin utcából: 24-es). A nyári időszakban (2019 júniusától) hétvégente, szombat-vasárnap járnak a belvárosban kimondottan turisták számára létrehozott INGYENES városnéző trolibuszok. A hálózatot folyamatosan bővítik, fejlesztik, ma már a repülőtér is elérhető trolibusszal. A többi moldáv közlekedési lehetőséget itt gyűjtöttem össze. A városban továbbra is jelentős fejlesztések zajlanak a trolibuszközlekedésben, amiről a ruba blogban olvashattok.

 

9. Cricova

d460ff0167e16a51884cbc7a01536cae.jpg

Elektromos kisbuszok szállítják a vendégeket a földalatti labirintusban.

A borászatról híres Moldovában számos jelentős borgazdaság található. Mind közül talán leghíresebb a cricovai. A száz kilométert meghaladó összhosszúságú pincerendszer csoportosan, vezetett túrák során látogatható. A pincék klímája különösen alkalmas a borászkodásra, de megnézhetjük még a bormúzeumot, ahol lehetőség van a kóstolóra. Cricova számos rajongója közül ki kell emelni Jurij Gagarint, aki szintén ellátogatott ide. Mivel a település Kisinyov agglomerációjához tartozik, megközelítése semmiféle problémát nem jelent, a piac melletti buszállomásról rendszeresen indulnak autóbuszok. A pincelátogatás előtt regisztrálni kell! A borászatot a Gagarin és a cricovai pincék írásomban mutatom be alaposabban. A borokon kívül a moldáv gasztronómiával is érdemes megismerkedni. Városszerte számos kisebb-nagyobb étkezdét találunk, amiket én jobban szeretek a hagyományos éttermeknél. Nem csak olcsóbb, de ezeken a helyeken sokkal inkább autentikus környezetben, helyiekkel ehetünk együtt, helyi ételeket. A blogban eddig is időről időre közreadtam recepteket, hogy egy picit a gasztronómia is helyet kapjon. Majd egyszer fogok készíteni egy kimondottan étkezéssel, ételekkel foglalkozó írást is.

 

10. Răut-völgy

15558604225_99b63b1bb5_b.jpg

Moldova számos különleges természeti látnivalót kínál a látogatóknak, a turisták rendszerint csak a Răut völgyéig jutnak el. Mivel ez van a legközelebb, mindenképp érdemes rászánni egy fél napos kirándulást. A piac melletti Központi Buszpályaudvarról (Gara Suburban rész) bármely Butuceni, Trebujeni felé tartó kisbusz jó, Butuceniig vegyünk jegyet. A sziklák közt kanyargó folyó az egyik legszebb természeti látnivalója az országnak. A puha mészkőbe mélyen bevágódó folyó egészen vadnyugatias tájat hozott itt létre. A meredek partfalakon sziklába vájt szerzetesi lakások bújnak meg, egyik tetején pedig kis kolostor várja a látogatókat. A terület már a közepkor óta lakott, több tatár rom tanúskodik erről: mecset, karaványszeráj és fürdő maradványai. Tegyünk egy rövid látogatást a régészeti múzeumba, ahol összegyűjtötték az elmúlt századok emlékeit: népvándorlás kori leletek, középkori pénzek, tatár kerámiák mutatják be a térség történelmét. A kirándulás fáradalmait Butuceni valamelyik tradicionális népi ételeket felszolgáló vendégházában pihenhetjük ki. A kanyonvölgy fontosabb látnivalóit itt részletezem.

 

Köszönet a fényképekért a Locals.md szerkesztőinek, további néhány kép Alexandr Chiriac oldaláról származik.

A bejegyzés trackback címe:

https://tulapruton.blog.hu/api/trackback/id/tr6714879330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2019.06.05. 18:39:16

A legutolsó képet már máshol is láttam.
Van még kép róla valahol?

tulapruton 2019.06.05. 18:47:01

@gigabursch: Pontosan ezt a képet most használtam először. Általában saját képanyagból dolgozok, ebben a cikkben kivételesen máshonnan átvett képek vannak. De írtam már erről részletesen, talán ott láthattál hasonlót a sajátjaim közt. Ez a völgy kb. 15 km hosszúságban ilyen és nehéz ettől lényegesen különbözőt fényképezni. :-) Csak mivel a saját képeimen tompábbak a színek, kevésbé élesek, stb. ezért itt most nem saját a kép.

gigabursch 2019.06.06. 15:40:04

@tulapruton:
OK, köszi.
Mindenesetre érdekes lehet.
süti beállítások módosítása