Hírek, érdekességek 2018. március-április
2018. április 30. írta: tulapruton

Hírek, érdekességek 2018. március-április

Mint ahogyan az évértékelőben írtam, alkalmanként igyekszem számot adni a Moldovában történt érdekesebb dolgokról, mivel általában elkerülik a média figyelmét az itt történtek. Az igazat megvallva olyan túl sok izgalmas nem szokott történni, de azért mégis... Azok kedvéért, akiknek nincs idejük/kedvük végigolvasni mindent, kivastagítottam a lényeget, így elég csak ezeket átfutni, és csak azt alaposabban elolvasni, ami valakit jobban érdekel. Szóval ezek történtek az elmúlt két hónapban:

Az aif.md beszámolója szerint nemrég megkezdődött a nagymúltú Basszejn Junoszty (Ifjúság uszoda) bontása. Sokáig Kisinyov legjelentősebb uszodájának számított, de az elmaradó karbantartások miatt 2008-ban be kellett zárni. Állapota azóta még tovább romlott, mára menthetetlenné vált, így a lebontás mellett döntöttek. 1961-ben, kisinyovi látogatása során Jurij Gagarin is fürdött itt.

iunosti_6.jpg

iunosti_19.jpg

Az Ifjúság uszoda egykor és most (forrás) 

A március 18-i orosz elnökválasztás megmozgatta a Dnyeszter-menti Köztársaság lakosait is, adta hírül a novostipmr hírportál. A régióban élő 220 ezer orosz állampolgár 24 helyszínen adhatta le szavazatát. A közvéleménykutatások szerint a lakosok elsöprő többsége a jelenlegi elnököt, Vlagyimir Putyint támogatja.

Március 21 a Költészet napja. Ez alkalomból az ország számos kávézójában egy verssel is lehet fizetni a fogyasztásért. Az elfogadóhelyeket itt találjuk.

A szokatlanul hideg március Gagauziában is hozott váratlan meteorológiai érdekességet: Comratban narancssárga hó hullott, olvashatjuk a gagauzinfo helyszíni beszámolójában. A különös jelenség oka, a szaharai eredetű homok, melynek finom szemcséit a légköri áramlatok idáig hozták, majd a hóesésel együtt ért földet.

2-5-1024x768.jpg

Egyszerű ötlettel teszik hasznosabbá a várakozási időt a kisinyovi trolibusz-megállókban - írja a locals.md. Március 31-től folyamatosan helyezik ki a város történetét bemutató táblákat a megállókba. Ezeken a megálló környékének valamely híres épületéről, ismert személyekről, várostörténeti érdekességekről olvashatnak a trolira várakozók.

Folytatódik a Valea Morilor park rekonstrukciója. A Типичная Молдова facebook csoportban olvasható tudósítás szerint megkezdték a több, mint 200 fokból álló lépcsősor felújítását. A park rendbetétele már évek óta a városvezetés egyik kiemelt célja. Ebben a cikkemben én is megemlékeztem róla.

29790783_1648951708525979_7885100601326258095_n.jpg

Megválasztották Kisinyov három legjobb pékségét. Az egyszerű, házias kenyerektől a rafinált, mézzel, gyümölcsökkel ízesített pékárukig számos különleges termékkel várja vásárlóit ez a három helyi vállalkozás. A fenti linkben szerepelnek az üzletek címei is, mindazok, akik a moldáv fővárosban járnak és szeretnék kipróbálni a termékeket, itt minden fontos információt megtalálnak.

hleb_1.jpg

Tovább növekedett a moldáv jégkrém-export - adja hírül a locals.md. Moldova az élelmiszeripar majd' minden ágában ha nem is nagy, de középhatalomnak számít, így a jégkrém- és fagylaltgyártásban is. Évente nagyjából 16-17 ezer tonna jégkrémet állítanak elő, melyből háromezer tonna kerül exportra. A legnagyobb felvásárlók: Irak 2,2 ezer tonna, majd Elefántcsontpart (236 tonna), Ghána (194 tonna), Szenegál következik. Őket követi a poszt-szovjet régió és az Európai Unió.

inghet1.png

Itt emlékezünk meg arról is, hogy 157 éve, 1861. április 27-én született a gagauzok nagy tanítója, Mihail Csakir. Csadir Lungában található háza ma múzeum, melyet előző cikkemben mutattam be.

267px-mihail_akir.jpeg

Ha Te is megkóstolnád a moldáv fagyit, a különleges kenyereket és látni szeretnéd Mihail Csakir szülőházát valamint még sok más érdekességet Gagauziában, a PMR-ben és Moldova többi részén, utazz velünk! Fedezd fel Moldovát! Augusztus 18-25 között szervezett autóbuszos út keretében, általam összeállított programmal lehetőség lesz megismerkedni az ország látnivalóival. Az út során a blogban már bemutatott látnivalókon túl megismerkedünk számos más érdekességgel: kanyonvölgyekben túrázunk, középkori templomokat, kolostorokat és várakat látogatunk meg, magyar emlékekkel ismerkedünk, élvezzük a poszt-szovjet múlt csodáit a moldáv atombunkerben és a Dnyeszter Menti Köztársaságban. Kipróbáljuk a városok közötti trolibuszozást, hajózunk a Dnyeszteren, és természetesen borkóstoló és gasztronómiai estek is szerepelnek programunkban. Részletek később, addig is érdeklődni lehet kommentben, vagy e-mail-ben: lengyellaszlo@freemail.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://tulapruton.blog.hu/api/trackback/id/tr8613857764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

buszrajongó 2018.04.30. 22:21:11

"Egyszerű ötlettel teszik hasznosabbá a várakozási időt a kisinyovi trolibuszmegállókban. Március 31-től folyamatosan helyezik ki a város történetét bemutató táblákat a megállókba."

Ez jó ötlet lenne - Budapesten. Kisinyovban inkább értelmezhető menetrendi tájékoztatókat kellene kihelyezni.

ruba 2018.05.02. 22:13:02

@buszrajongó: Nem tudom, mikor voltál Kisinyovban, ma teljesen jól használható menetrendek vannak kirakva: ruba.blog.hu/2017/07/20/kisinyov_kozlekedese_6_evvel_kesobb
süti beállítások módosítása