Hírek, érdekességek 2018. május-június-július
2018. augusztus 01. írta: tulapruton

Hírek, érdekességek 2018. május-június-július

Moldovába is beköszöntött a nyári uborkaszezon. Mivel még az eddigieknél is kevesebb minden történt, most egy 3 hónapos lapszemle-válogatás következik.

Az allmoldova portál még májusban adta közzé, hogy Kisinyov központjának (1989. augusztus 31. utca 78.) egyik elhagyatott épületét moldáv népi motívumokkal festik be. A munkát a művész már elkezdte.

5ae888019399d.jpg

A Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint csökken a házasságok száma - de legalább a válásoké is: 2017-ben mintegy 20 000 házasságot kötöttek, ami mintegy 2000-el kevesebb, mint 2016-ban. A friss házasságok nagyjából fele válással végződik. 2017-ben kilencezer válást regisztráltak a 2016-ban mért tízezer után. A férfiak átlagosan 28 évesen nősülnek, a nők 26 éves korukban mennek férjhez. Atlag 6 év után bomlik fel egy házasság.

Folytatódik a Fekete-tenger delfineinek a pusztulása. A bessarabiainform cikke beszámol egy, a Tuzlovszki Limánnál (Dnyeszterfehérvártól délre) partra vetett delfin-tetemről. A fiatal palackorrú delfin már nem az első, amely elpusztult ezen a szakaszon. A testén látható sérülések arra utalnak, hogy orvhalászok hálójába keveredhetett. A Fekete-tengerben ritkák a delfinek, a pusztítás akár a teljes delfinállomány eltűnéséhez is vezethet - nyilatkozta a nemzeti park munkatársa.

Szintén a bessarabiainform-ból értesülünk, hogy Reniben egy kiterjedt napelemfarm létesült. A városban és környékén évek óta rendszeresek az aszájok, amik a vidék hagyományos zöldségtermesztését negatívan érintik. Az egyre szárazabbá és naposabbá váló klíma kedvezhet a napelemes energiatermelésnek. Az első két ütemben 79 hektárnyi napelemcellát építettek. Mint minden megújuló a kedvező viszonyok ellenére ez is a sokszorosába kerül a hagyományos megoldásoknak: kilowattonként 5 grivnyáért termeli az áramot, szemben az ukrajna villamosenergia-termelésében meghatározó vízerőművek 22 kopekes árával.

Május 20-án és június 3-án lezajlott a kisinyovi önkormányzati választás első és második fordulója. Andrei Nastase 52,57% szavazattal lett a moldáv főváros polgármestere.

letoltes_2.jpg

Május 21-én Dezgindzsa falu egyik mezőggazdasági művelés alatt álló kertjében II. Világháborús bombát találtak - írja a gagauzmedia.md. A fel nem robbant bombát kahuli tűzszerészek elszállították és megsemmisítették. Gagauziában nem ritkák a világháborús maradványok: idén áprilisban Csok Majdannál bukkant el egy tüzérségi lövedék.

abd0cdce377aecf3aae7737d0c22e311.jpg

Május 24-én megkezdték a Milescu-Sparatu utca kioszkjainak lebontását. (Hogy ki is az utca névadója, az megér egy külön cikket, talán az egyik legnagyobb moldáv utazó, akit külföldön méltatlanul elfeledtek.) A kisinyovi önkormányzat célja, hogy a várost megtisztítsa a mindenütt fellelhető bódéktól. Idén májusig 157 bódét számoltak fel, további kétszáz lebontása tervben van.

letoltes.jpg

Viktor Dovgan, ukrán közlekedési miniszter nyilatkozata szerint tervben van, hogy 2019 január 1-től a Kijev-Csernovci és a Csernovci-Odessza vonatok egy része Moldován keresztül haladjon. Ez egyrészt javítja Moldova vasúti közlekedését (különös tekintettel a mostanában különösen elhanyagolt északi részekre), másrészt az ukrán belföldi viszonylatként használt Csernovci-Odessza járat mintegy 300 km-el lenne ilyen módon rövidebb. A fejlesztéstől a turizmus élénkülését is várják a szakemberek.

A locals.md összegyűjtötte a moldávok közt legnépszerűbb nyaralási célokat. Az év első három hónapjában 28 000 moldáv járt üdülési céllal külföldön, ami 43%-al meghaladja a 2017-es év hasonló időszakát. 33%-uk Egyiptomot választotta, 28% Romániát, 10,6% Bulgáriát. További népszerű célpontok: Ukrajna 7,6% (ebben nincs bent a bevásárlóturizmus), Törökország 4,3%, Olaszország 2%, Csehország 1,6%, Egyewsült Arab Emirátusok 1,5%, Ausztria 1,1%, Magyarország 1%.

A Puskin Intézettel kötött megegyezés alapján moldáv gyermekek ingyen üdülhetnek az arteki (Krím-félsziget) gyerektáborban. A pályázatra június 18-ig lehetett jelentkezni a 11-17 éves korosztály számára. A gyermekek 5-10 fős csoportokba osztva üdülnek, a foglalkozásoknál tekintetbe veszik a résztvevők nyelvtudását is.

images.jpg

Szintén a locals.md-n olvashatjuk, hogy Orhei-en új turisztikai jelzések, tematikus tanösvények kerültek kijelölésre. Ezek vélhetően tovább lendítik Moldova elsőszámú idegenforgalmi nevezetességének népszerűségét.

rsz_511.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tulapruton.blog.hu/api/trackback/id/tr9513875464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása