Kapros-túrós tekercs
2017. június 29. írta: tulapruton

Kapros-túrós tekercs

Vertuta (вертута)

A vertuta egy jellegzetes, sütőben sült moldáv péksütemény. Picit fárasztó az elkészítése (én legalábbis jobban szeretem az egytálételek készítését), de ha valami moldáv specialitással szeretnénk meglepni ismerőeinket, kiváló vendégváró. És még mosogatni sem nagyon kell utána! :-)

dsc00555.JPG

Hozzávalók: 

A tésztához: liszt, víz, tojás, élesztő

A töltelékhez: túró, tojás, tejföl (vagy joghurt), kapor, só, bors. Moldovában otthon szokás a túrót készíteni tej kicsapatásával, ezt most nem írom le (majd valamikor lesz egy házi praktikák rész :-) ), bolti túró is megteszi.

A megkenéshez: 1 db tojássárgája (tehát az egészhez összesen 3 db tojásra lesz szükségünk)

dsc00537.JPG

Legelőször készítsük elő a hozzávalókat. A receptben írt 2 deci víz és 2x2 decis pohárnyi liszthez egy ilyen élesztőnek kb. a negyede (vagy még annál is kevesebb) elég.

Elkészítés:

Futtassunk fel egy kevés (nem kell sok!) élesztőt 2 dl vízben.

Közben dupla mennyiségű lisztet (legegyszerűbb 2 decis poharakban kimérni) keverjünk össze egy teáskanál sóval és gyúrjunk bele egy tojást.

dsc00541.JPG

Ha már az élesztőnk szépen pezseg, begyúrhatjuk a tésztát. Mivel a tojásnak is van víztartalma, valószínűleg egy kevés lisztet még utólag kell majd a masszához adagolni. Ha több vertutát szeretnénk készíteni, akkor arányosan növelhetjük az adagokat, lényeg, hogy kb. 2:1 legyen a liszt:víz arány.

Meleg helyen (szobában vagy radiátor tetején) hagyjuk állni kb. fél órát! Addig elkészíthetjük a tölteléket:

40-50 dkg túrót (nincs túl nagy jelentősége a konkrét mennyiségnek, ízléstől függően lehet kevesebb is, több is, én 3 l tejből készítettem, olyan 12-15% kicsapódási arány mellett, nagyjából megfelel egy 45 dkg-os bolti csomagnak) keverjünk össze egy maréknyi apróra vágott kaporral, kevés (kb. fél tk.) sóval, kb. fél teáskanál feketeborssal (nem cél, hogy nagyon erős legyen, a moldáv ételeket csak finoman szokás fűszerezni), 2 deci tejföllel és egy tojással (valamint ebbe keverhetjük bele a kész vertuták megkenéséhez szükséges tojássárgája fehérje részét is).

dsc00545.JPG

Nagyjából fél óra kelesztés után a tésztánkat szedjük szét 5-6 kisebb gombóccá (lehet még kisebbekre, ha valaki úgy szereti 8-10 kisebb vertutát is készíthet). A tésztagombócokat kilisztezett deszkán nyújtsuk ki, rakjuk rá egyenletes, vékony rétegben a kapros-túrós tölteléket!

dsc00546.JPG

Készítsünk belőlük ilyen kígyókat, majd nedves kézzel tekercseljük fel őket csiga alakba! Azért kell egy picit bevizezni a kezünket, hogy jobban összetapadjon. A tapasztalatom az, hogy a kígyóknak a vékonyabb tésztás oldalát kell befelé tekercselni, a dupla oldalát kívül (a fényképen látszik is), akkor nem szakad ki sütés közben. A kígyó farkát egy picit bevizezhetjük, hogy jobban összeragadjon.

dsc00548.JPG

A kész csigák tetejét kenjük meg tojássárgájával. Célszerű egyik tojást már a legelején szétszedni sárgájára és fehérjére, és a fehérjét nyugodtan hozzáadagolhatjuk a túrós töltelékhez. Itt most már csak a sárgájára lesz szükségünk.

dsc00549.JPG

Ezután rakjuk sütőbe és kb. fél óra alatt készre sütjük őket. Közben célszerű forgatni, nehogy odaégjen, 10 percenként nézzünk rá! 

dsc00551.JPG

Az elkészült vertutákat (lásd legfelső kép) picit hagyjuk hűlni, majd vágjuk fel két vagy négy részre! Kiváló vendégváró előétel. :-)

FRISSÍTÉS! Te is kipróbálnád a moldáv ételeket? 2018. július végén egy utazási iroda, a Túl a Pruton blog szakmai tanácsaival szervez egy egyhetes Moldva-Moldova autóbuszos túrát. Részletek később, addig is érdeklődni lehet a lengyellaszlo@freemail.hu címen!

A bejegyzés trackback címe:

https://tulapruton.blog.hu/api/trackback/id/tr3912396853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása