Az ősz a gombászás szezonja. A magyarhoz hasonlóan a moldáv konyha is változatos módon használja fel a különféle gombákat: levesek, töltelékek, főétel, saláta egyaránt készülhet belőle. Itt most egy könnyen elkészíthető, laktató, szószos gomba-ragu elkészítését mutatom be.
A hajdina szintén egy tipikus kelet-európai étel. Olyannyira, hogy Magyarországon nem is nagyon árulják, bioboltokban vagy nagy áruházak bio-részlegein kaphatunk kisebb kiszerelésben, meglehetősen húzós áron.
Hozzávalók:
Hajdina - mint a lenti képen látható, én Ukrajnából hozom. Sokféle neve van (pohánka, tatárka, haricska), oroszul/ukránul гречка néven lehet kérni. A képen látható egy kg-os kiszerelés 29 grivnyába, azaz mintegy 300 Ft-ba került. Ha valaki Magyarországon veszi, figyeljen oda, hogy a bio-részlegeken kapható különleges hajdina alig fő meg, végig kemény marad és az íze is más. Az eladónál érdemes érdeklődni, hogy lehet-e főzni (úgy tudom, a modern konyha csak salátákhoz használja), de talán a legjobb kintről beszerezni. Én a klasszikus módon, köretnek használom.
Gomba - az egyszerűség kedvéért nem erdőben szedett, hanem bolti, termelésből származó csiperkét használtam.
Fűszerek - pirospaprika, kömény, bors, só ízlés szerint.
Egyéb - paradicsomszósz, egy fej hagyma, étolaj.
Elkészítés
1. A hajdinával nem lesz sok gondunk. Picit mossuk meg, csepegtessük le, majd kétszeres mennyiségű vízben (tehát ha pl. 2 dl-es pohárban adagoljuk, akkor 1 pohár hajdinához 2 pohár vizet adva) főzzük puhára. A víz forrása után sózzuk, majd vegyük minél kisebbre a lángot. Nagyjából 20-25 perc alatt elkészül.
A hajdina elkészítésének egy másik módja, hogy kevés olajon megpirítjuk pár másodpercig a száraz hajdinát. Csak ezt követően adjuk hozzá a vizet. Innentől ugyan az az eljárás: felforraljuk és negyed óráig főzzük.
2. Amíg a hajdina fő, elkészítjük a gombát!
Vágjuk apró darabokra a hagymát, majd serpenyőben étolajon pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá az őrölt borsot, pirospaprikát, köményt és egy picit még pároljuk.
A felszeletelt gombát keverjük a hagymához. Pár percig, amíg a gomba elkezdi ereszteni a levét, együtt pároljuk.
Öntsük fel paradicsomszósszal (rakhatunk bele 1-2 fej feldarabolt paradicsomot is) és sózzuk meg. Főzzük néhány percig, amíg a gomba is megpuhul.
A gombás szószt hajdina-körettel és egy kevés tejföllel tálaljuk. Lásd nyitó kép.