Paradicsomos gomba hajdinával
2018. november 04. írta: tulapruton

Paradicsomos gomba hajdinával

Az ősz a gombászás szezonja. A magyarhoz hasonlóan a moldáv konyha is változatos módon használja fel a különféle gombákat: levesek, töltelékek, főétel, saláta egyaránt készülhet belőle. Itt most egy könnyen elkészíthető, laktató, szószos gomba-ragu elkészítését mutatom be. 

A hajdina szintén egy tipikus kelet-európai étel. Olyannyira, hogy Magyarországon nem is nagyon árulják, bioboltokban vagy nagy áruházak bio-részlegein kaphatunk kisebb kiszerelésben, meglehetősen húzós áron.

dsc04330.JPG

Hozzávalók:

Hajdina - mint a lenti képen látható, én Ukrajnából hozom. Sokféle neve van (pohánka, tatárka, haricska), oroszul/ukránul гречка néven lehet kérni. A képen látható egy kg-os kiszerelés 29 grivnyába, azaz mintegy 300 Ft-ba került. Ha valaki Magyarországon veszi, figyeljen oda, hogy a bio-részlegeken kapható különleges hajdina alig fő meg, végig kemény marad és az íze is más. Az eladónál érdemes érdeklődni, hogy lehet-e főzni (úgy tudom, a modern konyha csak salátákhoz használja), de talán a legjobb kintről beszerezni. Én a klasszikus módon, köretnek használom.

Gomba - az egyszerűség kedvéért nem erdőben szedett, hanem bolti, termelésből származó csiperkét használtam.

Fűszerek - pirospaprika, kömény, bors, só ízlés szerint.

Egyéb - paradicsomszósz, egy fej hagyma, étolaj.

dsc04324.JPG

Elkészítés

1. A hajdinával nem lesz sok gondunk. Picit mossuk meg, csepegtessük le, majd kétszeres mennyiségű vízben (tehát ha pl. 2 dl-es pohárban adagoljuk, akkor 1 pohár hajdinához 2 pohár vizet adva) főzzük puhára. A víz forrása után sózzuk, majd vegyük minél kisebbre a lángot. Nagyjából 20-25 perc alatt elkészül.

A hajdina elkészítésének egy másik módja, hogy kevés olajon megpirítjuk pár másodpercig a száraz hajdinát. Csak ezt követően adjuk hozzá a vizet. Innentől ugyan az az eljárás: felforraljuk és negyed óráig főzzük. 

dsc04326.JPG

2. Amíg a hajdina fő, elkészítjük a gombát!

Vágjuk apró darabokra a hagymát, majd serpenyőben étolajon pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá az őrölt borsot, pirospaprikát, köményt és egy picit még pároljuk.

dsc04327.JPG

A felszeletelt gombát keverjük a hagymához. Pár percig, amíg a gomba elkezdi ereszteni a levét, együtt pároljuk.

dsc04328.JPG

Öntsük fel paradicsomszósszal (rakhatunk bele 1-2 fej feldarabolt paradicsomot is) és sózzuk meg. Főzzük néhány percig, amíg a gomba is megpuhul.

dsc04329.JPG

A gombás szószt hajdina-körettel és egy kevés tejföllel tálaljuk. Lásd nyitó kép.

A bejegyzés trackback címe:

https://tulapruton.blog.hu/api/trackback/id/tr7914329199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása