Hírek, érdekességek 2019. március-április
2019. május 06. írta: tulapruton

Hírek, érdekességek 2019. március-április

Programajánlat: Május 10-12 között rendezik meg az első moldáv Kempingfesztivált Butuceni határában. Számos érdekes program várja a látogatókat, részletek itt.

Kisinyovi parkok: Többször is hírt adtam már arról, hogy a moldáv fővárosban nagyszabású városrekonstrukciós programok zajlanak. A Valea Morilor park is évről évre szépül. Hamarosan elkészül a fő lépcsősor is. A locals.md helyszíni riportjából kiderül, hogy a munkálatok 60%-ban már elkészültek. Folyamatban a világítás korszerűsítése, a gránit és márvány burkolatok cseréje, az általános tereprendezés. A parkfelújítás része a Ştefan cel Mare park átépítése is. Hát nem tudom, ki hogy van vele, elnézve a terveket, lehet, hogy visszasírom majd a régit.

chis_al_cel_bun3.jpg

Március 3-án szemétgyűjtési akció zajlott Kisinyov parkjaiban. A több, mint száz önkéntes által összegyűjtött szemét újrahasznosításra kerül.

u_ygq_hqdo1oynyd4ovi8a-article.jpg

Gazdaság: 2018-ban a moldáv export 2,7 milliárd USA dollárt tett ki. Ennek nagy része 5 országba irányult: Románia, Olaszország, Németország, Törökország. Az import ennek a kétszerese, 5,8 milliárd dollár volt. Részletes adatok itt.

Közlekedés: 2019-ben 2600 km út felújítását tervezik a "Jó utakért II." program keretében, olvashatjuk a kormányzati sajtóközleményben. Ez mintegy 1000 km-el több, mint amennyit 2018-ban végeztek el.

chis_al_cel_bun2.jpg

chis_al_cel_bun.jpg

A "Jó utakért" program alighanem népszerű lesz :-)

Kisinyovban 21 helyre telepítettek "okos lámpákat" - jelentette be Ruslan Codreanu főpolgármester. A moldáv főváros 180 lámpás kereszteződéséből ezzel a legkritikusabb helyeken fog javulni a közlekedés minősége. A lámpák figyelik a forgalom intenzitását és az alapján szabályozzák piros vagy szabad jelzések idejét.

Folytatódik a trolibuszhálózat nagyarányú fejlesztése. Szeptember végéig fog üzembe állni az első két csuklós trolibusz. A háromtengelyű trolikat a minszki BelKommunMas gyártja, 170 férőhelyükkel (melyből 40 az ülőhely) lényegesen több utast tudnak szállítani, mint a korábbi 90 férőhelyes típusok. Az első járművek a legforgalmasabb, Botanica végállomásig közlekedő 22-es vonalán fognak üzembe állni.

20315593.jpg

Idegenforgalom: Az orosz TourStat felmérése szerint a volt Szovjetunió egyik legromantikusabb városa Kisinyov. Bár én ebben sosem kételkedtem :-) de azért meglepett az eredmény. A nyertes városok egyébként: 1. Tbiliszi, 2. Asztana, 3. Baku, 4. Minszk, 5. Kisinyov. A Baltikum eleve nem szerepelt a kimutatásban, viszont Közép-Ázsiától (Szamarkand, Buhara) azért többet vártam.

tvdiobbuaxxmfwvqq9bjma-article.jpg

Tömény romantika, Velence elbújhat: hajnali körben úszik a Rişcanovca lakótelep

Húsvét: A feltámadás ünnepét megelőző böjti időszakban immár hagyományossá vált, hogy az Andy's pizzériák és a La Placinte moldáv gyorsétterem-lánc böjti menüvel várta a vallásos vendégeit.

Irina Vlad gagauz baskán a Komrathoz közeli Baurci falu templomában vett részt a húsvéti éjféli szertartáson, írja a gagauzinfo.md.

58383325_2274264682633062_6468976704969768960_n.jpg

Környezetvédelem: Kisinyovban átadtak egy új, a legújabb előírásoknak is megfelelő szennyvíztisztítót. Az üzem napi 53 m3 szennyvizet képes kezelni, köbméterenként 6-8 euró a tisztítás költése. Ruslan Codreanu főpolgármester szavai szerint ez jelentős mértékben hozzájárul a főváros környezetterhelési mutatóinak javulásához.

img.jpg

Sport: Az új-zélandi Racing The Planet ultramaratonon a moldáv Iulian Bercu 15. helyen teljesítette a 250 km-es távot. A 180 résztvevővel zajló versenyen 35 ország képviselői vettek részt. A moldáv sportolónak így többek közt franciákkal, koreaiakkal, emirátus-beliekkel, japánokkal, kínaiakkal és írekkel kellett megküzdeni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tulapruton.blog.hu/api/trackback/id/tr1314679228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása