Gagauz muszaka
2018. február 22. írta: tulapruton

Gagauz muszaka

A muszaka eredetileg egy balkáni étel, Bulgáriában, Görögországban és más térségbeli országokban népszerű. Moldova déli része ad otthont a gagauzoknak és egy jelentős létszámú bolgárságnak. Az ő konyhájukban számos déli, mediterrán-török-balkáni elem megfigyelhető. Így a muszaka is kedvelt étel Gagauziában. Igazodva a helyi lehetőségekhez, az eredeti bolgár recept kissé leegyszerűsödik: a darálthús és sült krumpli keverékét leöntjük egy fűszeres szósszal, sütőben kisütjük és máris kész a kellemes, laktató egytálételt. A következő receptet egy csadir-lungai ismerősömnél tanultam - kivételesen nincs benn kapor, eddig ez az első moldovai étel a blogomon, ami kapor nélkül készül. :-)

dsc04351.JPG

Hozzávalók:

Egy kiló darált hús (kisebb adaghoz felezhetjük), ugyanannyi krumpli, mint amennyi hús, hagyma, paradicsom (vagy így, a téli időszakban sűrített paradicsom), paprika. A szószhoz: liszt, 2 pohár tej, 10-15 dkg sajt. Fűszerek: só, feketebors, pirospaprika, babérlevél. Mediterránosabb végeredményt kapunk, ha rakunk még bele egy kevés oregánót, majorannát esetleg bazsalikomot. Aki igazán különleges íz-élményre vágyik, egy csipetnyi szerecsendiót is adhat a szószhoz.

dsc04332.JPG

Elkészítés:

A hagymát kevés olajon (vagy még jobb, ha zsíron) megpároljuk, majd hozzáadjuk a darált húst, sót és az egyéb fűszereket. Addig pároljuk, amíg a hús teljesen át nem sül. A képen azért nem látszik a hagyma, mivel én előre készített lecsóval dolgoztam és abban már bent van.

dsc04333.JPG

Ezután belerakhatjuk a paradicsomot, paprikát és egy picit összerottyantjuk. Ezek helyett én nyáron, előre elkészített konzerv-lecsót használtam (a fenti kép jobb felső sarkában látható befőttesüvegnyit teljes egészében hozzákevertem), kevés paradicsomszósszal kiegészítve.

dsc04334.JPG

Amíg készül (a darált húsnak nem kell túl sok idő) egy serpenyőben elkészítjük a krumplit. A meghámozott és darabokra vágott krumplikat olajban 5 perc alatt megsütjük. Nálam ebben a kisebb serpenyőben ez két adagban sikerült.

dsc04335.JPG

Végül következik a szósz. Olajban megpirítunk néhány evőkanálnyi lisztet (hogy mennyit, függ attól, milyen sűrűre szeretnénk az ételt, ehhez a mennyiséghez 2 púpos kanálnyit használtam). Egy fél mokkáskanálnyi őrőlt szerecsendiót is rakhatunk bele, igazán kellemes ízt fog kölcsönözni a muszakánknak.

dsc04339.JPG

Ezt követően óvatosan öntünk rá egy pohár tejet, lehet több részletben is. Fakanállal keverjük simára a liszttel. Ha már kellően egyenletes, akkor következhet a második pohár tej. Végül sózzuk meg alaposan! Mivel a krumpli só nélkül sült, kalkuláljuk bele az ehhez való mennyiséget, nekem a képen látható adaghoz 2 teáskanál só kellett. 

dsc04340.JPG

Amikor kész vagyunk, üssünk bele egy tojást és reszeljünk rá kb. 10 deka sajtot. Ki mennyire szeretni, lehet többet, kevesebbet, nekem így kellemes.

dsc04341.JPG

Keverjük egyenletesre a sajtot és a tojást a szószban!

dsc04344.JPG

Ha mindennel kész vagyunk, összeállítjuk a muszakát:

Egy tepsi aljára rakjuk a hús felét, majd következik egy réteg krumpli, végül  még egy réteg hús.

dsc04337.JPG

A tetejére ráöntjük a szószt, ha valaki, hozzám hasonlóan sajt-rajongó, akkor még reszelhetünk rá egy kevés sajtot, majd az egészet berakjuk a sütőbe.

dsc04345.JPG

Nagyjából 20 perc alatt készre sütjük. Nem kell neki sok idő, mert már eleve megpirítottunk minden hozzávalót. Melegen, egy pohár jobb moldáv borral igazán autentikus gagauz hangulatot varázsolhatunk otthonunkba!

dsc04346.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://tulapruton.blog.hu/api/trackback/id/tr813664232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása