A muszaka eredetileg egy balkáni étel, Bulgáriában, Görögországban és más térségbeli országokban népszerű. Moldova déli része ad otthont a gagauzoknak és egy jelentős létszámú bolgárságnak. Az ő konyhájukban számos déli, mediterrán-török-balkáni elem megfigyelhető. Így a muszaka is kedvelt étel Gagauziában. Igazodva a helyi lehetőségekhez, az eredeti bolgár recept kissé leegyszerűsödik: a darálthús és sült krumpli keverékét leöntjük egy fűszeres szósszal, sütőben kisütjük és máris kész a kellemes, laktató egytálételt. A következő receptet egy csadir-lungai ismerősömnél tanultam - kivételesen nincs benn kapor, eddig ez az első moldovai étel a blogomon, ami kapor nélkül készül. :-)
Hozzávalók:
Egy kiló darált hús (kisebb adaghoz felezhetjük), ugyanannyi krumpli, mint amennyi hús, hagyma, paradicsom (vagy így, a téli időszakban sűrített paradicsom), paprika. A szószhoz: liszt, 2 pohár tej, 10-15 dkg sajt. Fűszerek: só, feketebors, pirospaprika, babérlevél. Mediterránosabb végeredményt kapunk, ha rakunk még bele egy kevés oregánót, majorannát esetleg bazsalikomot. Aki igazán különleges íz-élményre vágyik, egy csipetnyi szerecsendiót is adhat a szószhoz.
Elkészítés:
A hagymát kevés olajon (vagy még jobb, ha zsíron) megpároljuk, majd hozzáadjuk a darált húst, sót és az egyéb fűszereket. Addig pároljuk, amíg a hús teljesen át nem sül. A képen azért nem látszik a hagyma, mivel én előre készített lecsóval dolgoztam és abban már bent van.
Ezután belerakhatjuk a paradicsomot, paprikát és egy picit összerottyantjuk. Ezek helyett én nyáron, előre elkészített konzerv-lecsót használtam (a fenti kép jobb felső sarkában látható befőttesüvegnyit teljes egészében hozzákevertem), kevés paradicsomszósszal kiegészítve.
Amíg készül (a darált húsnak nem kell túl sok idő) egy serpenyőben elkészítjük a krumplit. A meghámozott és darabokra vágott krumplikat olajban 5 perc alatt megsütjük. Nálam ebben a kisebb serpenyőben ez két adagban sikerült.
Végül következik a szósz. Olajban megpirítunk néhány evőkanálnyi lisztet (hogy mennyit, függ attól, milyen sűrűre szeretnénk az ételt, ehhez a mennyiséghez 2 púpos kanálnyit használtam). Egy fél mokkáskanálnyi őrőlt szerecsendiót is rakhatunk bele, igazán kellemes ízt fog kölcsönözni a muszakánknak.
Ezt követően óvatosan öntünk rá egy pohár tejet, lehet több részletben is. Fakanállal keverjük simára a liszttel. Ha már kellően egyenletes, akkor következhet a második pohár tej. Végül sózzuk meg alaposan! Mivel a krumpli só nélkül sült, kalkuláljuk bele az ehhez való mennyiséget, nekem a képen látható adaghoz 2 teáskanál só kellett.
Amikor kész vagyunk, üssünk bele egy tojást és reszeljünk rá kb. 10 deka sajtot. Ki mennyire szeretni, lehet többet, kevesebbet, nekem így kellemes.
Keverjük egyenletesre a sajtot és a tojást a szószban!
Ha mindennel kész vagyunk, összeállítjuk a muszakát:
Egy tepsi aljára rakjuk a hús felét, majd következik egy réteg krumpli, végül még egy réteg hús.
A tetejére ráöntjük a szószt, ha valaki, hozzám hasonlóan sajt-rajongó, akkor még reszelhetünk rá egy kevés sajtot, majd az egészet berakjuk a sütőbe.
Nagyjából 20 perc alatt készre sütjük. Nem kell neki sok idő, mert már eleve megpirítottunk minden hozzávalót. Melegen, egy pohár jobb moldáv borral igazán autentikus gagauz hangulatot varázsolhatunk otthonunkba!