Beutazás a Dnyeszter-menti Köztársaságba
2018. július 14. írta: tulapruton

Beutazás a Dnyeszter-menti Köztársaságba

Ukrajna felől VAN moldáv határellenőrzés!!!

Az utóbbi időben sokan kérdezik tőlem (utazási fórumokon vagy ismerősökön keresztül), hogyan lehet beutazni vagy épp hogyan lehet kikerülni a Dnyeszter-menti Köztársaságot. Az egyszerűség kedvéért itt is leírom:

flag_pmr_0.jpgFRISSÍTÉS (2019. aug. 1.): Ez eredetileg csak egy rövid hír szeretett volna lenni. Viszont  a statisztikákból úgy látom, hogy meglepően sokan nyitják meg. Feltételezem azért, mert bővebb információkra lennének kíváncsiak. Ebben a cikkemben: Megvalósult szocializmus mutattam be részletesen a Dnyeszter-menti Köztársaságot. Ha érdekel a poszt-szovjet régió, csatlakozz Facebook csoportunkhoz! Itt felteheted a kérdéseidet a térséget jól ismerőkhöz, megoszthatod képeidet, élményeidet is! Katt ide: Poszt-szovjet utazás. 

2017. júniusától kezdve a kucsurgány-pervomajszki átkelőnél VAN moldáv ellenőrzés. TEHÁT: A busszal vagy autóval utazókat először az ukrán határőr kilépteti. Ezt követően (még UKRÁN OLDALON, a Kucsurgány folyótól KELETRE) zajlik a moldáv BELÉPTETÉS (határőr + vámos). Miután a beutazó megkapta a moldáv beléptető pecsétet, lépheti át a Kucsurgány folyót. A másik oldalon zajlik a PMR beléptetés. Ezzel párhuzamosan a túlsó oldalon (Bender) megszűnik a moldáv (korábban szúrópróba szerű) ellenőrzés. A rendszer jelenleg egy éves teszt-üzemben van, vélhetően kiterjesztik a többi átkelési pontra is, de erről még nem olvastam.

pmr.png

Erről a moldáv és az ukrán sajtó is számos cikkben beszámolt. Pl. itt (md), itt (md), itt (ua)

A vasúton utazók beléptetése továbbra is Bender után történik. Aki Odesszából utazik Tiraszpolba, a tiraszpoli
vasútállomáson léptetik be a PMR területére.

Azt is sokan kérdezik, ez kerül-e valamibe. A Dnyeszter-menti Köztársaságba történő belépéskor egy un. taloncsikot állítanak ki a beutazó részére, amely alapjáraton 8 óráig érvényes (ha jó kedve van a határőrnek, lehet több is, jómagam is, mások is kaptunk már többször 24 órás taloncsikot, de biztos ami biztos alapon a programja
összeállításakor mindenki számoljon inkább 8 órával, ha többet adnak, akkor legfeljebb nem kell annyira sietni). A
taloncsik kiállítása INGYENES. Sem be, sem kilépéskor nem kell fizetni, amennyiben szabályosan hagyjuk el a
területet. Ha a taloncsik lejárta után lépünk ki, akkor viszont komoly büntetésre számíthatunk! Aki az
engedélyezett 8 óránál (vagy amennyire kiállították) többet szeretne eltölteni a PMR területén, az
idegenrendészeten hosszabbítatni szükséges. A hosszabbítás (amennyiben nincs munkavállalói igazolásunk, hanem csak turisták vagyunk) legfeljebb három hónapig lehetséges, szükséges hozzá a szállásadó fizikai jelenléte és írásbeli hozzájárulása. Aki szállodában lakik, a szálloda automatikusan intézi a hosszabbítást. Couchsurfing vagy egyéb megoldások esetén a szállásadóval közösen kell elmenni az idegenrendészetre hosszabbítani.

Palanca felé továbbra is csak egy (UA/MD) ellenőrzés van. Mivel tavaly elkészült az Odessza-Reni út felújítása (korábban botrányosan rossz volt erre utazni) a komplikált határátkelés miatt javaslom mindenkinek inkább Palanca felé utazni. Aki busszal vagy telekocsival utazik, jegyvétel/helyfoglalás előtt érdeklődjön a jegypénztárban/sofőrnél hogy Palanca vagy pedig Tiraszpol felé utazik. Ha valaki nem kimondottan Tiraszpolba utazna, célszerűbb Palanca felé menni!

A bejegyzés trackback címe:

https://tulapruton.blog.hu/api/trackback/id/tr214112649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szajci 2019.06.10. 20:49:50

Szia! Én Kisinyov felől szeretnék belépni. és egy másik oldalon: intravel.hu/a-kommunista-transzinsztria-avagy-a-szovjetunio-utolso-darabja-mitosz/ olvastam, hogy személyivel is be lehet lépni már. Neked van erről tapasztalatod?

tulapruton 2019.06.10. 21:01:09

@szajci: Szia! Sem Balázsék (Intravel, RuBa blog) sem én nem voltunk még személyivel. Ha ki szeretnéd próbálni, mindenképp legyen nálad az útleveled és ha pampog, akkor csak lazán, mintha véletlen összekeverted volna, hogy jaj, bocs, rosszat adtam. :-) Ha sikerül a próba, majd oszd meg velünk is, szerintem ez sokakat érdekel. Eddig mindenki csak olvasta, hogy lehet, de konkrét tesztről még nem tudok.

Nemrég alakítottunk egy "Utazás a Poszt-szovjet régióban" facebook csoportot. A tapasztalatokat ott nyugodtan megírhatod (akármi is lesz az eredménye).
süti beállítások módosítása