25 éves a moldáv lej
2018. november 29. írta: tulapruton

25 éves a moldáv lej

Bár a sorozat címleteit fokozatosan bocsájtották ki, általában november 29-ét tartják a moldáv lej születésnapjának. Ebből az alkalomból készítettem ezt az áttekintést a történetéről.

original_1277289654_4.jpg

Ezüst lelet Butuceniből (forrás)

Előzmények

A Prut és a Dnyeszter közti térség ősidőktől fogva kiterjedt gazdasági kapcsolatokkal rendelkezett. A nagy folyókon már az ókori kereskedők is messze felhajóztak, legkorábbi emlékeik közt görög, géta, majd római pénzeket találunk. A középkori Moldáv Fejedelemségben megbecsülésnek örvendtek a magyar és bizánci veretek, a török hódoltság korából nagy számban kerültek elő ottomán kurusok, akcsék. A XVII. században kezdett elterjedni a Balkán országaiban a holland pénzverdékben készült un. Oroszlános tallér (hollandul: leeuwendaalder), mely magas ezüsttartalmának köszönhetően hamarosan a térség legkedveltebb fizetőeszközévé vált (emiatt gyakran Levantei-tallér néven említik). Mint nevéből látszik, oroszlánt (latinul leo) ábrázol; ebből ered nem csak a lej (leu) de a bolgár leva elnevezése is. 1867-től a nem sokkal korábban megalakult Román királyság már hivatalosan is így hívta a pénzét.

300px-westfriesland_leeuwendaalder_1480530.jpg

 Az ezüst Oroszlános tallér keresett volt az egész balkáni-levantei régióban

Az 1768-74 közötti orosz-török háborúkban Besszarábia nagy része orosz uralom alá került, ekkor kétféle helyi rézpénzt vezettek be: a parát és a kopejkát. A Kücsük-Kajnardzsi békével néhány évtizedre még visszatért a török, de 1812 után végleg megszűnt az oszmán uralom. A következő száz évben az orosz rubel lett a hivatalos fizetőeszköz.

orosz-10-rubel-1899-1000x500.jpg

Arany tízrubeles II. Miklós cár képével

Az 1918 és 1940 közti román megszállás idején bevezették a román lejt, majd Besszarábia Szovjetunióhoz csatolását követően a szovjet rubelt.

depositphotos_106572940-stock-photo-historic-banknotes-soviet-union-rubles.jpg

Szovjet rubel

A Moldáv Köztársaság 1991 június 11-én nyerte el függetlenségét. A szovjet rubelt 1992 június 10-től ideiglenes kuponokra cserélték, melyet 1-1-ben váltottak át, és egy ideig párhuzamosan használták a kettőt. 50, 200, 1000, 5000 kuponosok kerültek forgalomba. Nem volt apró, arra továbbra is a szovjet kopejkákat használták (mely a Dnyeszter-menti Köztársaságban egészen 2001-ig érvényben maradt). Az összes kupon ugyanúgy nézett ki: elülső oldalán a moldáv címer, az értékjelzés valamint a kibocsájtó Moldáv Nemzeti Bank neve látható, hátulján pedig a sorocai vár (itt mutatom be a várat). A különböző címletek csak a színükben és a méretükben különböztek. Ilyen kuponokat hétvégente a vasútállomás előtti bolhapiacon, vagy a színház és a Hangversenyterem közi parkban lévő bazárban ma is kaphatnak a numizmatika iránt érdeklődők.

50_cupon_moldova_1992_a.jpg

50_cupon_moldova_1992_b.jpg

Az alig több, mint egy évig forgalomban lévő ideiglenes kupon két oldala

A mai lej

Alig több, mint egyéves használat után, 1993 november 29-én kezdték lecserélni a lejre: 1000 kupon ért egy lejt. A kibocsájtást követő első sorozat bankjegyeit Romániában, a bukaresti Állami Pénzverde (Monetaria Statului) nyomtatta. Emiatt megjelenésében nagyon hasonlított az 1966-ban kiadott román ötlejesre. 1, 5 és 10 lejes címletekben került forgalomba, mindegyik ugyanúgy nézett ki, csak a színük különbözött. Az első oldalán Ştefan cel Mare (I. István fejedelem) és a moldáv címer látható, hátuljukon pedig a sorocai vár, akárcsak a kuponokon.

lei.jpg

1994-ben és 95-ben több lépcsőben vezették be a ma használt bankjegyeket, melyek már a kisinyovi Nemzeti Pénzverdében készültek. Az 500 lejest néhány évvel később 1999-ben, majd az 1000 lejest 2003-ban hozták forgalomba. A sorozatot Gheorghe Vrabile moldáv grafikus tervezte.

23123.jpg

Szép színesek a moldovai bankjegyek, talán a legváltozatosabb a színviláguk az általam megismert pénzek közt.

Az érmék a cseh pénzverdében készültek. Hivatalosan 1 baniig vannak használatban (elszámolásokban), de az infláció miatt az 1 banis fizikailag ki lett vonva a forgalomból, csak elszámolási tételként létezik. A magyar 5-forintoshoz hasonló módon működik az 5 banisra történő kerekítés. Az előlapon a pénz értéke, a kibocsájtási év, az 5 és 25 banisokon tölgyfaág látható; az 50 banison szőlőfürt utal az ország jelentős borászatára. A hátlapon a címer, körben a Republica Moldova felirat olvasható.

cms-image-000001635.jpg

Moldáv érmék (forrás)

Bankjegyekből jelenleg 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 lejes címletek vannak használatban. Az összes címlet előoldalán I. (Nagy) István fejedelem, a számmal és betűvel kiírt értékjelzés, és a moldáv címer látható. A hátoldalon az ország főbb nevezetességeit találjuk: 1 lej: Capriana kolostor, 5 lej: orhei Szent Demeter templom, 10 lej: Hîrjauca kolostor, 20 lej: sorocai vár, 50 lej: Hîrboveţ kolostor, 100 lej: benderi erőd, 200 lej: a kisinyovi önkormányzat Alexandr Bernardazzi által tervezet épülete, 500 lej: kisinyovi székesegyház, 1000 lej: Kisinyov, az elnöki hivatal épülete. Bő 15 éve, 2003 őszén, amikor először jártom Moldovában ezek alapján kezdtem felderíteni a látnivalókat, kérdezgetve a helyieket, hogy a pénzeken látható nevezetességekhez hogyan lehet eljutni, mert akkor még annyi információ sem volt, mint ma. Majd idővel ezeknek a nevezetességeknek a bemutatása is szépen sorrakerül a blogomon.

image1523.jpgimage1533.jpg

Moldáv bankjegyek (saját szkennelmény, most épp nem maradt ötvenesnél nagyobb címlet)

2018 tavaszán vezették be a fém egylejest és új címletként megjelent a szintén fém kétlejes. Amikor legutóbb nyáron Moldovában jártam, ezek még nem voltak gyakoriak, mindössze egy-két alkalommal találkoztam velük. 2019 januárjától bevezetésre kerül a fém öt és tízlejes címlet is. Az ezeknek megfelelő papírpénzek kivonási üteméről még nem született döntés, egyelőre párhuzamosan használják a papír és fémpénzeket.

mi_0027.jpg

Kétlejes a Moldáv Nemzeti Bank honlapjáról

A moldáv lej (moldávul: leu, többes számban: lei) hivatalos ISO 4217 kódja: MDL, száma: 498. Jelenlegi árfolyama 16 forint körül mozog. Aktuális árfolyam. A Moldovába kiutazóknak nem szükséges itthon lejt váltaniuk, mivel rengetegen dolgoznak külföldön, az egész országban nagyon sok a pénzváltó. A kisebb városokban sem okoz gondot a készpénz váltása, lényegében bárhol tudunk dollárról, euróról, rubelről moldáv lejt váltani. A magas infláció miatt az ukrán grivnyát elég rosszul váltják, tehát aki Ukrajna felől érkezik és maradt grivnyája, azt még Odesszában vagy Csernyivciben váltsa át moldáv lejre. De legjobb ha még Ukrajnában elkölti, ugyanis néhány éve megfordult az addigi helyzet: ma már Ukrajna némileg olcsóbb, mint Moldova. 

46501118_283240025652883_4650179022867660800_n.jpg

Moldovában nem gond a pénzváltás. Egymást érik a váltók Kisinyov központjában. Kép: Intravel - Moldáv életképek

 

mdl_cash_per_quantity.png

Az egyes címletek darabszámának eloszlása. Balra a fémpénzek, jobbra a papírpénzek eloszlása látható. Ezt nagyjából lehet is tapasztalni, mert 10 banisból és 1 lejesből hajlamos a pénztárcánkban nagy adag felgyülemleni, míg a jól használható 20 lejes hamarabb elfogy (az utcán kapható dolgok - pirog, kvász, de akár egy átlagos, országon belüli buszjegy-ár stb. - nagy része 5-50 lej közötti tartományban mozog, amit ideális húszlejessel fizetni), a 200 lejt, vagy még nagyobb címleteket néha nehéz felváltani.

mdl_cash_per_summ.png

 A különféle címletek összesített értéke a készpénzforgalomban

Az ország keleti részén használatos dnyesztermelléki (PMR) rubelt ebben a cikkemben mutattam be. 

Számos emlékveretet is kibocsátottak. Ezeknél jellemzően az ezüstveretek általában 999-es tisztaságúak, 50 lej névértékűek, 500-1000 példányszámban kerülnek kibocsátásra. Az arany érmék rendszerint 100 lej névértékűek, 100-300 darabszámban készülnek. Természetesen ez csak egy átlagos érték, ezektől előforduló példányszámok, névértékek is előfordulhatnak, akit érdekel a numizmatika, a nemzeti bank oldalán részletesen tanulmányozhatja őket.

Néhány fontosabb emlékérme: 

2000-ben készült egy 22 részes sorozat az ország kolostorairól (az összes kép a Nemzeti Bank oldaláról származik)

md-2000-50lei-c_l_r_uca.png

A Călărăşăuca kolostorról itt is írtam már

Számos érme mutat be védett állatokat, mint például ez, a 2014-ben kiadott, a Prut-mocsaraiban élő batlát (Plegadis falcinellus) ábrázoló. 

md-2014-50lei-plegadis.png

Feltűnnek a népi mesterségek, népmesék, legendák.

md-2009-50lei-_esutul.png

Valamint híres emberek, sport, nevezetességek és számos más téma.

md-2016-50lei-grecu-b.png

Mihail Grecu, gagauz festő. Munkásságát itt mutattam be. 

Az aranyveretek közt van egy szép sorozat a jelentős moldáv tudósokról, művészekről.

md-2014-100lei-sp_tarul-b.png

Nicolae Milescu - kínai utazásáról már készülőben van egy cikk
md-2008-100lei-d_cantemir-b.png

Dimitrie Cantemir - nemcsak moldáv fejedelem, de földrajztudós, író, nyelvész és a berlini tudományos akadémia tagja is volt egyszemélyben.

 Természetesen a 25 éves évfordulóra is készül emlékérme.

dsc02827.JPG

Ştefan Budapesten - a Locals.md portál játékos versenyén az a feladat, hogy Ştefan-t, azaz I. (Nagy) Istvánt a Föld különféle helyeire eljuttassák, és hasonló módon egy fotóval dokumentálják. A játékba számos képet küldtek be Moszkvától New Yorkig, Skandináviától Ausztráliáig. Én Budapestre hoztam el, viszont a szél majdnem kifújta Ştefant a kezemből.

A cikk megírásához felhasznált források:

Moldáv Nemzeti Bank 

A Nemzeti Bank honlapjának numizmatikai oldalán nagyon részletesen megismerkedhetnek az érdeklődők a mai lejekkel, amivel ebben a rövid ismertetőben nem tudtam foglalkozni. Mikben különböznek az egyes évjáratok, sorszámok, milyen különleges kiadások készültek? bankjegyek érmék emlékveretek

A Besszarábiában használtaos régebbi fizetőeszközökről a Nemzeti Múzeum numizmatikai oldalán tudhatunk meg számos érdekességet.

Szintén hasznos forrás volt ez a gazdasági oldal.

A bejegyzés trackback címe:

https://tulapruton.blog.hu/api/trackback/id/tr514353895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery87 2019.02.16. 18:18:04

"Az első oldalán Ştefan cel Mare (I. István fejedelem) és a moldáv címer látható, hátuljukon pedig a sorocai vár, akárcsak a kuponokon."

III.István lesz ő...
süti beállítások módosítása